1. Zummerbühne

Zummerbühne is een groots openlucht muziektheaterspektakel dat jaarlijks met een nieuwe voorstelling op een andere locatie in de provincie neerstrijkt. Bekende acteurs en musici vertellen samen met de lokale bevolking een verhaal dat linkt aan de provincie. Zummerbühne laat zien hoe mooi Groningen is.

De voorstelling kan een nieuw geschreven voorstelling zijn, maar ook een bewerking van een film of boek. Het onderwerp heeft een landelijke uitstraling, maar heeft altijd een link met Groningen. Het is van hoge kwaliteit en herkenbaar, in de traditie van locatietheatervoorstellingen als Het Pauperparadijs, De Poolse Bruid en De Stormruiter. Een maand lang is de voorstelling te zien. Honderden mensen werken eraan mee en duizenden mensen bezoeken de voorstelling. Ieder jaar op een andere plek in de provincie, ieder jaar met een ander thema maar wel altijd dóór, vóór, óver en mét onze mensen. Zummerbühne heeft geen commerciële doelstelling en kan daardoor de toegangsprijzen relatief laag houden, wat de voorstelling voor iedereen toegankelijk maakt.

Het geeft een boost

Zummerbühne is een idee van acteur/theatermaker Marcel Hensema en componist Reinout Douma. Het linkt professionele makers, acteurs en musici aan lokale gemeenschappen, koren, korpsen, theatergroepen en ondernemers. Deelname aan de voorstelling geeft de omgeving een boost. Zummerbühne stimuleert actieve deelname aan kunst en cultuur voor de inwoners van de regio, biedt een podium aan nieuw talent in de regio en het creëert nieuwe verbindingen tussen amateurkunst en professionele makers.

Zummerbühne zorgt dat Groningse makers betrokken worden. Jong talent werkt samen met oude rotten om een hoger niveau te bereiken. Op het gebied van acteren, maar ook waar het decorbouw betreft, techniek, productie en marketing. De lokale gemeenschap profiteert door het ontwikkelen van arrangementen met horeca en overnachtingen. Bezoekers aan de voorstelling worden verleid na de voorstelling nog eens terug te komen.

Actief meedoen

Participatie is binnen Zummerbühne zowel doel als middel. Het doel is om zoveel mogelijk mensen actief mee te laten doen, omdat wij er van overtuigd zijn dat cultuur een verrijking voor iemands persoonlijke leven vormt. Het is tegelijk een middel om een gezamenlijke identiteit te creëren, sociale cohesie te versterken en de leefbaarheid te vergroten. Gezamenlijk een groots project realiseren geeft een enorme ‘boost’ aan het gevoel van onderlinge verbondenheid, aan trots zijn op de omgeving en aan eigenwaarde.

Zummerbühne zorgt daarmee voor een versterking van de culturele, de economische en de sociale infrastructuur. Maar bovenal laat het zien hoe mooi Groningen is en wat we samen voor elkaar kunnen krijgen! Zummerbühne maakt ons trots. Op wie we zijn en wat we te vertellen hebben.

Relevante ideeën

Hieronder vind je alle ideeën die voor dit project relevant zijn.

Cultuur en toerisme
Zummerbühne
Bekijk dit idee 68x bewaard als favoriet
Cultuur en toerisme
Bedrijvigheid en economie
Van A7 naar ART7
Bekijk dit idee 22x bewaard als favoriet
Cultuur en toerisme