Lokale, sociale ondernemers helpen Groningen verder door iets te doen of te maken waar dorps- en buurtbewoners écht op zitten te wachten. Zij bieden eigenzinnige recreatie voor jong en oud én realiseren lokale (vrijwilligers)werkgelegenheid. Veur Mekander verbindt deze ondernemers in een kruisbestuivend en zelfredzaam collectief.
Foto: Marieke Kijk in de Vegte
Groningers zijn van oudsher eigenwijze pioniers, maar voor het realiseren van mooie plannen heb je vaak (te) veel doorzettingsvermogen nodig. Het ommeland barst van de individuele ‘gekkies’ die tegen het systeem in hun eigen idee voor elkaar krijgen. Waar anderen leegstand zien, zien zij mogelijkheden om te ondernemen: voor, door en met lokale bewoners. Veur Mekander is een sociaal maatschappelijk ondernemerscollectief voor gekkies die multi-functionele plekken laten bloeien. Samen delen zij een investeringspot, een poule met vrijwilligers en hun netwerk.
Podium voor gekkies
Elke maand is er een Podium waar gekkies terechtkunnen met concrete vraagstukken, zodat het collectief kan helpen door middel van geld, vrijwilligers, locaties, spullen, advies of door hun netwerk beschikbaar te stellen. De initiatieven en ondernemers in de coöperatie moeten aan strenge eisen voldoen en de groep beoordeelt nieuwe kandidaten.
We hacken hiermee het logge systeem van subsidieaanvragen, waarbij jouw plan precies in een format moet passen en de expertise van ambtenaren niet wordt gebruikt om met je mee te denken. Hulp vragen via het Veur Mekander Podium is vormvrij en draait niet alleen om een zak met geld. De ondernemers helpen elkaar met praktische tips, aanscherping van hun businessmodel of het onderling uitwisselen van spullen en vrijwilligers. De typisch Groningse zelfredzaamheid wordt gekoesterd, niemand komt zijn hand ophouden.
Samen
Veur Mekander initiatieven zijn locaties waar samen iets gedáán wordt, zoals een oude manege ombouwen tot sport- en recreatiecentrum of een voetbalclub omtoveren tot camping gerund met schoolverlaters.
Veur Mekander…
- blaast nieuw leven in karakteristieke (leegstaande) locaties;
- biedt (vrijwilligers)werk aan jonge én oudere dorpsgenoten;
- verbindt lokale ondernemers;
- zorgt voor kruisbestuiving tussen ondernemende gekkies;
- vergroot de zichtbaarheid van de locaties.
Het Veur Mekander collectief zorgt voor hyperlokale betrokkenheid en inclusieve trots bij alle mensen die in hetzelfde dorp wonen. Het faciliteert de zelfredzame pioniersgeest van de Groninger, wars van machtsspelletjes op afstand.