44. Het stille goud van Groningen

Groningen heeft met ruimte, rust, schone lucht, kloosters en eigenheid de ideale ingrediënten voor het ontwikkelen van een nieuwe vorm van toerisme: bezinningstoerisme. We gebruiken bestaand erfgoed (te beginnen bij het klooster in Ter Apel), willen ondernemers aanhaken en zetten Groningen op een nieuwe manier in de spotlights.

Foto klooster Ter Apel

Dé bezinningsregio van Noordwest-Europa 
Groningen heeft ruimte, rust, stilteplekken, duisternis, schone lucht, erfgoed, kloosters en eigenheid. Dit zijn ideale ingrediënten en een onderlegger voor een kwalitatief hoogwaardige nieuwe tak van toerisme. Dit noemen we bezinningstoerisme.

Economische impuls
We willen dit ontwikkelen omdat we overtuigd zijn dat dit een nieuwe economische impuls aan de regio kan geven.

  • Het levert nieuwe werkgelegenheid op.
  • Het zorgt voor dichtere en langere ‘bezetting’ van bestaande en nieuwe accommodaties.
  • Het geeft Groningers, maar zeker ook onze gasten, de mogelijkheid om (geestelijke) gezonder te worden.
  • De dynamiek die ontstaat vergroot de leefbaarheid van het Groninger ommeland.
  • Het werkt als een kapstok voor nieuw ondernemerschap.
  • Mensen/toeristen zullen ervaren dat Groningen het hele jaar door mooi is. We willen mensen langer in de regio te houden zodat zij het gebied beter ervaren en kunnen verinnerlijken. Mensen die dit ervaren, vertellen het verhaal door.

Pilot
We willen starten met een pilot rond het klooster van Ter Apel en in het zuidoostelijk deel van Groningen. We willen een netwerkorganisatie en expertisecentrum opzetten. Die brengen partijen bij elkaar en ontwikkelen diverse arrangementen die mensen kunnen boeken. Met de kennis en ervaring die we hier opdoen, helpen we ondernemers die zich meer willen richten op deze tak van toerisme.

Koppelkansen
Als dit netwerk zich positief ontwikkelt, biedt het veel aanknopingsmogelijkheden voor ondernemerschap op het gebied van gezondheid, alternatieve geneeswijzen, de creatieve sector, de retail op dorpsniveau, de horeca en wellness.

Voor wie?
We richten ons op mensen van 35 jaar en ouder, maar ons project biedt ook bij uitstek de mogelijkheid om jongvolwassenen rust en ontspanning te geven in hun overvolle leven. Op termijn kunnen we ook arrangementen ontwikkelen die gericht zijn op kinderen en gezinnen.

Relevante ideeën

Hieronder vind je alle ideeën die voor dit project relevant zijn.

Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Slow Groningen
Bekijk dit idee 20x bewaard als favoriet
Cultuur en toerisme
Witchland Wedde
Bekijk dit idee 19x bewaard als favoriet
Cultuur en toerisme
Gezondheid
Cultuur en toerisme