38. Startpunt Groningen, waar je Groningen beleeft 

Wie Groningen wil ontdekken komt naar Startpunt Groningen. Hier staat beleven voorop: zien, proeven, spelen en proberen. Maar ook: fietsen huren en overnachtingen boeken. De ideale start van jouw reis door Groningen. Overal in de provincie Groningen en in hartje stad vind je een Startpunt.

Voelen hoe het is om te wadlopen, de echte Groninger mosterd proeven, aan boord stappen van een turfschip of een ‘virtual reality-wandeling’ (gesimuleerde werkelijkheid) maken door een borg in het jaar 1700? Het kan straks allemaal in een Startpunt Groningen. Elk Startpunt vormt de toegangspoort naar een deel van Groningen. Bewoners en bezoekers kunnen hier terecht voor een voorproefje van wat zich verderop in de regio bevindt. Beleven staat voorop, met virtual reality-activiteiten, proeverijen, een helicopterview-simulator en spel- en doe-materiaal. Een innovatief toeristisch beleefcentrum voor de ‘Groningen Experience’. Maar ook de plek voor informatie, fietsverhuur en de Groninger Speeltuin. Onze ambassadeurs zijn inwoners, gidsen, vrijwilligers en gastvrije Groningers. We delen hun verhalen, fotos en filmpjes in de Startpunten, online, in een magazine en via de regionale omroep.

Veel reuring
We delen de provincie op in een aantal regio’s op basis van een thema. Per thema komt er een Startpunt. Startpunt Wadden bijvoorbeeld, Startpunt de Graanrepubliek of Startpunt Wierden. Het eerste Startpunt vind je in het Groninger Forum, van waaruit je de rest van de provincie ontdekt. De anderen vind je op unieke locaties waar al veel reuring is, gekoppeld aan bestaande organisaties of ondernemers. Gunstig gelegen ten opzichte van de stad of toegangswegen. Zo krijg je op een natuurlijke manier veel aanloop.

Het moet duidelijk zijn: Bij een Startpunt Groningen beleef je Groningen én vind je alles wat je nodig hebt. Je ontdekt er alle informatie over de regio door middel van multimedia en interactief materiaal. Omdat het zoveel extra’s te bieden heeft bezoeken inwoners van Groningen zelf eerder een Startpunt dan bijvoorbeeld een VVV en ontdekken zo nieuwe dingen. Het is zo inspirerend dat je verder het gebied in wil, naar een museum of erfgoed, of een overnachting boeken. Er is fietsverhuur, excursies vertrekken vanuit hier. Vanuit het Groninger Forum kun je de hele provincie overzien en kiezen wat je gaat doen: koffiedrinken op het terras, terwijl je kinderen ontdekken hoe de Groningse sluizen werken in de Groninger Speeltuin. Alle Startpunten zijn met elkaar verbonden door routes, en met het centrale Startpunt in de stad.

Opvallend en herkenbaar
De architectuur van Startpunten is opvallend en herkenbaar. Groningse architecten maken een ontwerp dat we als een bouwsteen toe kunnen voegen aan bestaande locaties, of los kunnen plaatsen. In verschillende groottes, met meer of minder voorzieningen, al naar gelang de regio nodig heeft. Groningse ontwerpers en kunstenaars vragen we om uitdagend speel- en beleefmateriaal te ontwerpen over Groningse thema’s.

In ieder Startpunt werken ‘productmotoren’: toeristische experts die ieder in hun eigen regio actief zijn. Zij maken nieuwe routes, stellen arrangementen samen of initiëren evenementen in samenwerking met ondernemers en instellingen uit hun gebied. Een Startpunt Groningen is de plek waar inwoners en ondernemers worden geholpen bij het uitvoeren van hun ideeën op het gebied van toerisme en recreatie. Omdat de productmotoren van alle Startpunten samenwerken ontstaat er eenheid in het aanbod. Samen beheren we een uitgebreide beeldbank van professionele kwaliteit en zorgen we voor goed beeldmateriaal (foto’s en film) waarvan iedereen rechtenvrij gebruik mag maken.

Relevante ideeën

Hieronder vind je alle ideeën die voor dit project relevant zijn.

Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme