2. Springplank – helpdesk voor creatieve plannenmakers

Droom je van een museum in je achtertuin? Een straatfestival op het dorpsplein? Een bioscoop in het dorpshuis? Zoek dan contact met Springplank. Bij dit inloopbureau werken ervaren cultuurkrachten die je helpen je idee, projectplan, begroting of fondsenwerving te verwezenlijken. Springplank helpt je de sprong te maken. 

Hoe zorgen we ervoor dat Toukomst-geld niet in iets eenmaligs verdwijnt, maar voor veel langere tijd creatieve initiatieven in Groningen zal steunen? Door een goed geschreven projectplan te gebruiken om steun en fondsen te werven. Maar mensen met mooie ideeën komen vaak niet zo ver, omdat ze niet weten hoe een goed projectplan met een degelijke financiële onderbouwing werkt. Dat kan anders, dat moet anders, daar kunnen we wat aan doen!

Van dorpskermis tot moderne dans
Met behulp van Toukomst zet Springplank een klein bureau op met enkele ervaren mensen die de weg weten in de culturele wereld. Iedereen die hulp nodig heeft om van zijn creatieve droom een daad te maken, kan bij ons aankloppen. Of het nu gaat om je projectplan of begroting, een draaiboek of het schrijven van een persbericht: we zorgen dat je geholpen wordt. Samen maken we je idee zo concreet dat je daarna goed terecht kunt bij Groningse partners op het gebied van kunst en cultuur, zoals VRIJDAG Advies, de cultuurplatforms of de Kunstraad.

Springplank maakt in haar keuze voor de ondersteuning van initiatieven geen onderscheid tussen het soort culturele uitingen. Van dorpskermis tot moderne dans: alles komt in aanmerking voor ondersteuning. Wel willen we graag weten wat je motivatie is en hoe je je project denkt aan te pakken.

Voor Groningen, van Groningen
Lang niet altijd hoeft een project precies uitgevoerd te worden zoals je in je hoofd hebt. Komt je idee bijvoorbeeld overeen met bestaande projecten en structuren, dan koppelen we je daaraan. Initiatieven die je bedenkt moeten inwoners centraal zetten en imago-verhogend zijn voor Groningen. Je idee moet raakvlakken hebben met minstens twee van de vier indicatoren van Toukomst: economie, werken en leren, leefbaarheid, natuur en klimaat. En een initiatief moet zoveel mogelijk de kracht van Groningen ondersteunen. Denk dus niet vanuit problemen, maar vanuit creatieve oplossingen.

Daarnaast vinden we het belangrijk dat producties dankbaar gebruik maken van leegstaande panden en aandacht vestigen op erfgoed en landschap. We zien ook graag dat Groningse bronnen worden gebruikt (inkoop, mensen, materialen). Bronnen buiten Groningen mogen alleen gebruikt worden als het echt niet anders kan. Ten slotte: initiatieven moeten verbindend werken tussen mensen, thema’s en culturele uitingen.

Cultuurparticipatie
Al die ideeën moeten niet op de plank blijven liggen. Wij geloven dat aanbod van kunst en cultuur om de hoek, de waarde van Groningen vergroot en de deelname verhoogt. Omdat veel van die ideeën cultuur dichtbij brengt. Cultuur biedt mensen de kans om hun geest te verruimen, de wereld om zich heen te (her)ontdekken, onderwerpen bespreekbaar te maken en elkaar te ontmoeten. Cultuurparticipatie helpt ons bovendien om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om jezelf goed staande te kunnen houden in de 21e eeuw. Spring mee met Springplank!

Relevante ideeën

Hieronder vind je alle ideeën die voor dit project relevant zijn.

Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme