Televisiefilm Zara is een eerbetoon aan de gedupeerden van de aardbevingen en het gebrek aan erkenning. Na de sloop van haar huis gaat Zara op zoek naar wat er misging. Zo probeert ze haar pijnlijke geschiedenis om te zetten in een nieuwe toekomst.
Het project Een Schat van Waarde bestaat uit een film en miniatuurhuisjes van klei. Beiden zijn een hommage aan de Groningers en hun bouwcultuur. Doel van dit project is erkenning van de problemen van de Groningers die veroorzaakt zijn door de aardbevingen, waardoor een nieuw toekomstperspectief ontstaat.
Zara
De jonge vrouw Zara (20 jaar) voelt zich door de aanhoudende aardbevingen in Groningen nergens meer veilig en ze heeft last van nachtmerries en paniekaanvallen. Vijf jaar geleden werd haar ouderlijke boerderij vanwege aardbevingsschade gesloopt. Het enige dat ze nog heeft is een miniatuurafdruk van klei van haar huis. Als ze op een avond op de oude luchtwachttoren in Warfhuizen staat, kijkt ze terug op haar eigen leven. Ze besluit te gaan onderzoeken waarom het allemaal zo mis is gegaan door te gaan praten met gedupeerden tot aan ministers. Als Zara bevriend raakt met een Amsterdamse violiste die werkt bij het Noord Nederlands Orkest, stuit ze op veel onbegrip voor de Groningse situatie. Er ontstaat een spanning tussen hun verschillende ervaringswerelden. Maar Zara zet haar zoektocht voort om erkenning te krijgen voor haar problemen en zo een nieuwe toekomst op te kunnen bouwen.
Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat duizenden Groningers als gevolg van de aardbevingen lijden aan psychische en lichamelijk klachten. Veel oudere inwoners ervaren onrecht en leven dagelijks met onzekerheid. De film is een combinatie van fictie en documentair materiaal dat deels is gebaseerd op de succesvolle aardbevingsfilm ‘De Stille Beving’ (één miljoen kijkers). Het belangrijkste doel is erkenning en hoop voor de duizenden gedupeerden. Wat doet tien jaar aardbevingsellende met de Groningers en hoe maak je de stap naar de toekomst. De film is ook een hommage aan de veerkracht en schoonheid van Groningen.
Requiem voor een Huis
Er zijn inmiddels 108 huizen gesloopt en er staan zo’n 600 op de nominatie om gesloopt te worden. Dat laat littekens achter in de provincie, fysiek maar ook geestelijk, en het tast de trots van Groningen aan. Met ‘Requiem voor een huis’ moet die herinnering tastbaar worden en blijven. Dat kan door de iconen van Groninger Stad en Ommeland te printen in klei. Exacte kopieën van huizen, uitgevoerd in gebakken Groninger klei, in het formaat van KLM-huisjes. Geprint met een 3d-printer. Tegelijk creëren we voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en scholieren nieuwe werkplekken. Het kleihuisjesproject Requiem voor een Huisis onderdeel van de film.
Online volgen
De productie van de film én het 3d-printen zullen vanaf de start van het maakproces twee jaar online te volgen zijn en iedereen kan actief meedenken. Via die website kunnen geïnteresseerden ook tegen betaling een verdwenen huis in klei laten printen. Zara en Requiem voor een Huis worden gezamenlijk onder de noemer Een Schat van Waarde gepresenteerd in grootschalige voorstellingen in de stad, op televisie en als reizende manifestatie langs dorpen.