32. Zorgeloos reizen dankzij 15.000 deelvoertuigen

Stel je voor dat in heel de provincie elektrische auto’s, fietsen en scooters staan die we samen delen. Dus één groot netwerk van betaalbaar en schoon vervoer, zonder (duur) bezit. Dan reizen bewoners, bedrijven en bezoekers allemaal flexibel en goedkoop door Groningen!

In Groningen liggen niet alle voorzieningen naast de deur, daarom is juist in onze regio bereikbaarheid belangrijk. Veel mensen hebben één of meerdere auto’s. Stel je voor dat in jouw dorp of wijk voldoende elektrische auto’s, fietsen en scooters beschikbaar zijn. Die iedereen kan gebruiken, voor werk of vrije tijd. Daarvoor bouwen we stap voor stap een vloot van 8000 deelauto’s en 7000 scooters en fietsen en blijft héél Groningen aantrekkelijk en bereikbaar voor voor bewoners, bezoekers en bedrijven.

Gewend aan bezit, de prijs van gemak
We gebruiken onze auto’s veel. Toch staan ze ook vaak stil. We betalen voor de aanschaf en kosten van de auto. In de stad Groningen vind je al auto’s en scooters, waarbij je alleen betaalt voor het gebruik. Zonder zorgen over waardedaling, belasting, reparaties en onderhoud. Dan heb je geen eigen auto meer nodig of kan je met een auto minder. Daarnaar streven we in heel Groningen: zorgeloos reizen met minder bezit.

In vijf jaar 15.000 deelvoertuigen
In vijf jaar zo’n grote vloot deelauto’s, -scooters en -fietsen opbouwen willen we bereiken door:

  • Plaatsen van nieuwe, elektrische auto’s, scooters en e-bikes per gemeente.
  • Jonge, zuinige auto’s van mensen deelbaar maken: verdien aan je eigen auto.
  • Rijtegoed als inruilbonus bieden voor oude auto’s op fossiele brandstof. Zo belonen we nieuwe klanten.
  • Vervoer met chauffeurs inzetten voor senioren, om langer actief te blijven.
  • Bedrijven en gemeentes kopen geen eigen auto’s meer, maar hebben een abonnement op de vervoersvloot. ’s Avonds en in weekeinde rijden bewoners ermee!
  • We zorgen voor vervoersaanbod bij ontmoetings-, werk- en verbindingsplekken.
  • Aantrekkelijke toeristische routes opzetten. Varen, fietsen en rijden met de deelvloot.

We starten in de gemeenten Groningen, Westerkwartier, Het Hogeland en Loppersum omdat daar al aanbod, interesse en lopende projecten zijn.

Hoe organiseren we dit?
Alle vervoersmogelijkheden zijn toegankelijk via één systeem. Je betaalt per rit of neemt een abonnement, privé́ of zakelijk. We plaatsen elektrische en later misschien waterstof vervoermiddelen en oplaadpunten met lokaal opgewekte energie. Een organisatie zonder winstdoel bouwt aan dit meerjarenplan:

  • Gebruikmaken van Noordelijke partijen en technieken. Zoals regionale dealers en lokaal beheer.
  • Verbinding met bestaande projecten en co-financiers, zoals het EIK-Waddenfonds, OV-reishubs, 1000 laadpalen en P10 gemeenten.
  • Lokale voorbereiding en aanbod op maat per nieuwe locatie.

Vervoersvloot in stadswijken, dorpen en kernen
Deze ambitie vergt een pittige investering. Er zijn ook baten: alle voertuigen brengen geld op. Binnen 2  jaar moet dat de kosten dekken. Werkgelegenheid en toerisme nemen toe. We besparen CO2 doordat er 20.000 fossiele auto’s minder nodig zijn. We plaatsen 5000 nieuwe deelauto’s, delen 3000 bestaande auto’s. We plaatsen in totaal 3500 fietsen en 3500 scooters.

Kosten dalen en bereikbaarheid groeit!
De flexibele vloot van deelvoertuigen verlaagt ieders kosten en verhoogt de bereikbaarheid voor bewoners, bezoekers en bedrijven! Onze provincie wordt nog aantrekkelijker om te wonen en te bezoeken. Groningen gaat trots aan kop!

Relevante ideeën

Hieronder vind je alle ideeën die voor dit project relevant zijn.

Mobiliteit
Noaberhub
Bekijk dit idee 0x bewaard als favoriet
Duurzaamheid en energie
Cultuur en toerisme
Bedrijvigheid en economie
Mobiliteit
Autonoom OV
Bekijk dit idee 46x bewaard als favoriet
Mobiliteit