43. Sterkere musea voor een sterk Groningen

Vijftig musea en borgen vertellen gezamenlijk het verhaal van Groningen. Er zijn 50 musea en borgen in de provincie die nu gezamenlijk 900.000 bezoekers trekken. Door dit plan komt er een groei van 1,7 miljoen bezoekers die € 63 miljoen besteden in de provincie. Dat is goed voor de economie en de Groningers. Om nog aantrekkelijker te worden is er meer geld nodig voor marketing, begeleiding van de vele vrijwilligers, goede educatieprogramma’s voor kinderen en voor het gezamenlijke beheer van een expositiebus die letterlijk naar de mensen toegaat.

Foto: Wilco van der Laan

We willen dat de kwaliteiten die er al zijn in de vele Groningse musea beter worden benut. Dan zullen ze beter draaien, komen er meer banen en gaat de kwaliteit van de tentoonstellingen omhoog. Daarmee wordt het leuker en gemakkelijker om veel over de provincie te leren. Dat sluit precies aan bij wat veel Groningers hebben aangegeven: ze willen veel weten over de eigen historie.

Alle musea versterken
Alle musea moeten worden versterkt. Er is over vrijwel de hele linie onderbezetting en onderbetaling van personeel, er zijn weinig middelen voor het maken van wisseltentoonstellingen, de marketingbudgetten zijn mager en de duizenden vrijwilligers verdienen betere ‘arbeidsvoorwaarden’, zoals reiskostenvergoeding, betaalde scholing en een dagje uit.
Door de musea te versterken kan ook het niveau van de exposities omhoog. Het Groninger Museum brengt al exposities van internationaal belang, maar ook in de regio zou dat heel goed vaker kunnen. Leuk om topstukken van de Biënnale van Venetië te zien in Leens.

Regiopoortmuseum
Acht bestaande musea worden uitgebreid tot regiopoortmuseum. Ze krijgen er een extra functie bij als ‘poort’ naar de regio. In het regiopoortmuseum worden bezoekers enthousiast gemaakt om de regio te gaan ontdekken en op bezoek te gaan bij andere musea en toeristische attracties. De regiopoortmusea vertellen het verhaal van de verschillende Groningse landschappen, in aansluiting op de provinciale kwaliteitsgids. Hierbij kan ook verbinding ontstaan met hedendaagse ontwikkelingen rondom landschap en erfgoed. Het museum fungeert daarbij als laagdrempelig en inspirerend informatiecentrum dat de historische basiskennis rondom ontstaan en ontwikkeling van het landschap presenteert.

Kennis en expertise delen
De regiopoortmusea gaan functioneren als meewerkende partner voor de kleinere musea in hun omgeving. Ze delen de kennis op het gebied van marketing, collectie, educatie, het maken van exposities, vrijwilligersbeleid en bedrijfskunde in algemene zin. Het is belangrijk dat ook de kleinere musea financiële middelen krijgen om tot grotere bloei te komen.

Museumbus
Wij willen gezamenlijk een museumbus inrichten die naar de dorpen en wijken van de stad Groningen rijdt, zodat iedereen die nieuwsgierig is makkelijk de wisselexpositie in de bus kan bezoeken (die weer nieuwsgierig maakt naar de musea in de regio). De museumbus is dus een rijdend museum. Niet te verwarren met de erfgoedbus en de kunstbus die nu al zeer succesvol scholieren naar musea brengt in schoolverband.

Voldoen aan de richtlijnen
Musea willen voldoen aan de Fair Practice Code. Als er meer middelen zijn, kan het personeel volgens de cao worden betaald. Ook willen de musea de Code Diversiteit toepassen. Musea moeten toegankelijk zijn voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel, mensen die blind of slechtziend zijn of mensen met gehoorproblemen.

De programmering moet passen bij de multiculturele samenleving en toegankelijk en laagdrempelig zijn. Het bestuur moet een afspiegeling vormen van de bevolking. Bij de musea moeten daarom ook jongerencommissies of aanvullende jongerenbesturen komen.

Als de musea een stevig fundament hebben, kunnen we het aanbod toegankelijker maken voor alle doelgroepen.

Relevante ideeën

Hieronder vind je alle ideeën die voor dit project relevant zijn.

Cultuur en toerisme
Landbouw
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Bedrijvigheid en economie
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Duurzaamheid en energie
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Museum Eddy Roos
Bekijk dit idee 33x bewaard als favoriet
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Bedrijvigheid en economie
Cultuur en toerisme