Culturele toeristische trekpleisters en activiteiten in het ommeland, langs de kust van Uithuizen tot Lauwersoog gaan we ontwikkelen en ondersteunen. Hoe? Door naast reeds bestaande Groningse bezienswaardigheden, de kunst- en cultuurbeleving in samenhang met natuurbeleving te bevorderen en te verstevigen. Toerisme, horeca, ondernemerschap en werkgelegenheid en jongeren krijgen een boost.
Het Hogeland heeft vele unieke bezienswaardigheden én nieuwe initiatieven waar Groningen trots op kan zijn. Door ze goed toegankelijk te maken of te realiseren en met elkaar te verbinden, brengen wij deze graag meer voor het voetlicht. Cultuur en natuur vormen een sterke verrijking voor inwoners én hebben een grote aantrekkingskracht op bezoekers aan de provincie. Maar ze komen nog te weinig voor in de plannen van de provincie Groningen.
Verrijkende totaalbeleving
In het ommeland zijn belangrijke plekken en bezienswaardigheden op het gebied van kunst, cultuur, cultureel erfgoed en recreatie. Veelal in samenhang met het Groninger landschap van weidsheid en Wad, met slikstrand en dijken, natuurgebieden met meren, akkers en vergezichten. Voorbeelden zijn: borgen (Menkemaborg, Verhildersum), kleine kwalitatief hoogwaardige musea (Museum Eddy Roos met een vaste collectie van grote allure en wisselende tentoonstellingen – streeft naar multifunctionele functie zoals het Louisiana Museum of Modern Art te Denemarken -, Museum Helmantel, Openluchtmuseum Het Hogeland), kerken, getijhaven Noordpolderzijl (basis van Waddenschilder Geurt Busser), muziek bij Andledon, orgelconcerten, Zeehondencentum Pieterburen, Zoutkamp en Lauwersmeer.
Daarnaast zijn er veel interessante nieuwe initiatieven: uitbreiding tentoonstellingsruimte voor figuratieve kunst met abstracte waarden (De Groep van de Figuratieve Abstractie), documentaires op het gebied van Groninger kunst en landschap (Beeldlijn), een bronzen beeld ter voltooiing van project Beeldentuin Borg Verhildersum. Maar ook een dansgroep, openluchttheater met zomers een cultureel festival, workshops en educatie voor jongeren, een zee-zwembad en kleine zandstranden. Alles in samenwerking met lokale ondernemers. Een verrijking van het aanbod en een totaalbeleving van kunst, cultuur en natuur.
Versterken, aanvullen en verbinden
Naast mogelijk maken, willen wij graag verbinden. De infrastructuur – voorzieningen en verbindingen die nodig zijn om inzicht te krijgen in wat er is – kan aanzienlijk verbeterd worden. Stichtingen, borgen en andere organisaties werken vaak te veel op zichzelf, waardoor bezoekers geen weet hebben van de nabijgelegen attracties. Verbinden kan door aanknopingen te maken bij het fietspad en wegen langs de kust van Uithuizen tot Lauwersoog. En door het creëren van een pas waarmee al deze plekken bezocht kunnen worden. Bezoekers van buiten de provincie vinden zo ook gemakkelijk een overnachting op één van de vele Groninger campings, rustieke accommodaties of in een Stee (een ander Toukomst-project).
Trekpleisters en werkgelegenheid
De kust tussen Uithuizen en Lauwersoog kan een aantrekkelijke cultuur-toeristische trekpleister zijn. De sectoren cultuur en recreatie zijn goed voor vele bezoekers aan Groningen. Berekeningen wijzen duidelijk het belang uit van de toeristische sector voor werkgelegenheid (nu al 18.000 banen), welvaart en welzijn in Groningen, ook voor jongeren. Een structurele verbetering van de werkende attracties in samenhang met cultuur, is daarom essentieel. Op de lange termijn draagt dit alles ertoe bij dat mensen graag in de stad en provincie Groningen (komen) wonen, werken en recreëren.