Wij verbinden bestaande en nieuwe fiets- en wandelroutes met elkaar en werken aan herkenbaarheid en goed onderhoud. Met begeleidende verhalen via web/app beleef je de familiehistorie van de borg, ontdek je de geschiedenis van de graanrepubliek en lees je dat de zee ooit tot de stad Groningen reikte.
Groningen heeft tal van fiets- en wandelpaden, een rijke cultuur en prachtige natuur die een fiets- of wandeltocht de moeite waard maken. De provincie staat hier echter niet breed om bekend. Kiekn & Doun gaat bestaande en nieuwe routes met elkaar verbinden. Met de web/app voor begeleidende verhalen, beleef je de familiehistorie van een borg, waarna je terecht komt bij de geschiedenis van de graanrepubliek. Bij het Reitdiep wordt opeens duidelijk dat de zee ooit tot de stad Groningen reikte. De reis door Groningen begint thuis, in je hotel, op de camping of onderweg langs het fiets en wandelpadennetwerk.
Kracht in verbinding
Het beeld van fiets- en wandelroutes is nu gefragmenteerd, aanbieders werken vaak niet samen. De aantrekkingskracht van een tocht zit juist in het verbinden van routes. Met daarbij een gezamenlijk plan voor goed onderhoud van een mooi en veilig fiets- en wandelpadennetwerk.
Intensere beleving
Er valt nog veel te ontwikkelen. Routes die ‘over’ de geschiedenis van de provincie lopen. Geschiedenis die je terugvindt in vergeten kerkepaden, slaperdijken en karrensporen. Door met een helikopterblik te kijken kunnen we een veel betere infrastructuur ontwikkelen voor inwoners en bezoekers. In samenwerking met en geleiding naar erfgoed, borgen, horeca, musea en bijzondere overnachtingsplekken. Zo zorgen de routes voor een intensere beleving door de wandelaar en fietser. De routes zorgen ook voor economisch gewin bij de plekken waar de bezoekers komen. Het fiets- en wandelpaden netwerk is dan letterlijke de spin in het web, die zorgt voor de verbinding met allemaal mooie plekken. Maar ook voor verbinding met de kracht van het Groninger landschap, verhalen over de Groningse cultuur en omgeving. De aanpak van de fiets- en wandelpaden draagt bij aan een positieve beleving van Groningen: het benadrukken van de rust van het platteland en de ruimte in de polders. Zo straalt een mooi, doordacht en samenhangend fiets- en wandelpadennetwerk uit op de hele provincie.
Aanpak
De aanpak start met de inventarisatie van de huidige wandel- en fietspaden structuur. Met aandacht voor veiligheid en aanpak van verouderde paden. Uitbreiding van bestaande routes en realisatie van nieuwe routes zorgen vervolgens voor meer verbinding met aangrenzende gemeenten en gebieden zoals de Wadden, Friesland, Drenthe en Duitsland. Lokale initiatieven en ideeën krijgen een plek in het plan. Op de routes is aandacht voor voorzieningen: van plaatsen om koffie te drinken, bijzonder overnachtingsplekken en museumbezoek tot aandacht voor het verdwenen landschap door de ruilverkaveling.
Online zichtbaar
Door het in kaart brengen van bestaande routes en nieuwe verbindingen via een app of website. kan een Groninger of toerist in één oogopslag zien wat een gebied in Groningen te bieden heeft. De app of web maakt andere routes, bezienswaardigheden en informatie direct zichtbaar.