Je buik vol van friet en frisdrank? Met onze gezonde foodtruck komen we naar je toe in Stad en Ommeland! We laten je met onze kennis, passie en ervaring zien hoe lekker gezond eten is. Een team van voedingsdeskundigen, leefstijlcoaches, bioboeren en koks vergezelt ons hierbij.
Met dit project willen we Groningers stimuleren om gezond(er) en bewuster te eten. De provincie kent veel leefstijl-gerelateerde gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziektes. Dit maakt het onderwerp urgent. Voeding speelt een centrale rol in het opbouwen van een sterke weerstand. De huidige coronacrisis laat zien dat mensen met overgewicht vaker ziek worden dan personen met een gezond gewicht.
Aantrekkelijk
De Gezonde Voedingskaravaan presenteren we op een aantrekkelijke manier om mensen te motiveren. We kiezen voor een brede aanpak: gezonde en lekkere voeding in combinatie met duurzaamheid, natuurbeleving, milieuzorg, lokale productie, circulaire economie, korte ketens, inclusie en eerlijke prijzen. Educatie en begeleiding vormen een belangrijk middel. We willen teams samenstellen met voedingsdeskundigen, leefstijlcoaches, koks, docenten en bioboeren die over hun expertise vertellen. De professionals komen zoveel mogelijk uit het gebied zelf. De educatie dient toegankelijk te zijn en aan te sluiten bij de groep die het betreft.
Een groot deel van het programma wordt online aangeboden. Door COVID-19 zijn live bijeenkomsten niet meer vanzelfsprekend. Veiligheid en gezondheid van mensen staan voorop. Door technologie in te zetten, kan verbinding en vooruitgang gerealiseerd worden. Naast de noodzaak om veilig te werken, maken volle agenda’s het aantrekkelijk om het programma thuis te volgen. We bieden ICT-ondersteuning zodat iedereen mee kan doen. De ‘Grunninger karavaan’ volgt op die manier een eigentijdse online route.
Noord, Midden en Zuid
Qua opzet maken we gebruik van verschillende modules. Deze zijn gericht op de diverse leeftijdsgroepen en regio’s in de provincie. Regio Noord, Midden en Zuid hebben elk hun eigen profiel. Met aandacht en in coöperatie met bewoners en organisaties ontwikkelen we hiervoor beleid. In regio Midden waar Groningen-stad toe behoort, zijn al diverse initiatieven op het gebied van gezonde voeding en leefstijl. We willen dit evalueren. Om tieners te bereiken, benaderen we middelbare scholen en gebruiken we de expertise van JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht). In alle regio’s is ons doel om samen te werken met de Voedselbank.
Een andere module bestaat uit het in beeld brengen van eetpatronen en -cultuur in Groningen. Dit sluit aan bij het lopende onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Healthy Ageing. Doel hiervan is het signaleren van knelpunten en er effectief beleid voor maken. We gaan nauw samenwerken met de Groninger Aletta School of Public Health en bieden verdieping aan het concept De Gezonde Huiskamer van HANNN (Healthy Ageing Network Northern Netherlands).
Natuurbeleving
Binnen het modulair werken geven we ook ruimte aan natuurbeleving. Het werk van Rineke Dijkinga in Westerwolde en het schooltuinenproject bieden mooie voorbeelden. We vergroten die bewustwording door excursies naar natuurgebieden en ecologische bedrijven te organiseren. De ontwikkeling van digitale lokale wandel- en fietsroutes past hier goed bij, evenals verkooppunten van bioboeren en pluk- en oogstdagen.