Groningers willen graag veilig en gezond oud worden, maar hoe? Door slimme sensoren te gebruiken, zoals een Fitbit. Wij gaan sensoren ontwikkelen die je inspirerend en nuttig advies geven over hoe je veilig en gezond oud kunt worden.
Door ouderdom verliezen mensen spierkracht en balans, ze kunnen stress, slaapproblemen en verminderde alertheid ervaren. Leefstijlfactoren zoals ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging of roken veroorzaken vaak deze problemen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes of obesitas. Vanaf 45-jarige leeftijd kunnen zulke problemen al voorkomen. Verminderde gezondheid heeft dus niet alleen effect op mensen zelf, maar kan ook voor werkgevers negatieve (financiële) gevolgen hebben.
Integrale oplossing
De bestaande zorg grijpt pas in als het leed al is geschied. Echte gezondheidszorg, voorkomt dat je ziek wordt en helpt je op een gezonde manier ouder worden: Healthy Ageing. Bij veel preventieve initiatieven richt men zich maar op één of twee gezondheidsaspecten zoals gezondere voeding, meer bewegen of stoppen met roken. Maar er zijn veel meer factoren die een goede gezondheid beïnvloeden: omgaan met stress, alcohol, slapen, activiteit, voedsel, veiligheid. Volgens ons is een radicaal nieuwe, integrale, aanpak noodzakelijk. De inzet van technologie biedt hiervoor mogelijkheden.
Diverse sensoren
Smartwatches bevatten sensoren, die hartslag, stress en bloeddruk kunnen meten. Er zijn sensoren die het glucosegehalte in het bloed of de slaapkwaliteit kunnen bepalen. Sensoren in huizen (domotica) kunnen de leefomgeving slim maken met deursensoren, bewegingssensoren of slimme rookmelders. In de werkomgeving zijn er zit/statafels of sensoren op je arm die je waarschuwen bij verkeerde bewegingen. Ze helpen je om klachten te voorkomen.
Totaalsysteem voor gezondheidstoestand
Al deze sensoren zijn nog niet geïntegreerd. Als je alle sensor-informatie samenvoegt en analyseert, kan je iemands gezondheidstoestand bepalen. Wij willen een totaalsysteem realiseren met sensoren om alle belangrijke gezondheidsaspecten te bewaken. Vervolgens geeft het systeem een advies over hoe mensen hun leefstijl kunnen aanpassen om gezond te blijven. Een ICT-platform verzamelt en verwerkt daarvoor data van sensoren en geeft opties om iemands gezondheid te verbeteren, bijvoorbeeld door het creëren van een betere slaapomgeving met een andere lichtkleur, minder geluid en een lagere temperatuur. Online-interventies leren je om beter met stress om te gaan of je voedingspatroon te verbeteren. Computergames motiveren je meer te bewegen of je balans te verbeteren. En als blijkt dat je sociale contacten mist, word je alert gemaakt op activiteiten in jouw omgeving.
Smart
Dit alles voldoet uiteraard aan alle privacy-regels: alle data blijven eigendom van de gebruiker. En we motiveren op maat, passend bij degene die het gebruikt. Het wordt een totaalsysteem als krachtig middel om te komen tot een effectieve, efficiënte en preventieve gezondheidszorg. Burgers worden Smart Humans, die dankzij domotica leven in Smart Buildings en werken in Smart Industries. Groningen kan haar burgers helpen met een optimale gezondheid en daarmee de eerste Man-made Blue Zone worden: een streek op aarde, waar burgers opvallend gezond zijn.