42. Belevenisregio Duurswold

Door de hele streek Duurswold (van Groningen tot het Schildmeer) te voorzien van een netwerk van thematische belevingsroutes en beleefplekken, ontstaat een echte Belevenisregio. De geschiedenis en verhalen van het gebied worden op attractieve wijze zicht-, tast- en beleefbaar gemaakt voor bezoekers én inwoners van onze provincie.

Met een groot netwerk van avontuurlijke en sportieve belevenisroutes en thematische beleefplekken willen we het groen(blauw)e hart van de provincie Groningen verrijken. Dit doen we met een uitgebreid aanbod aan recreatieve voorzieningen voor een breed publiek. Hierbij staat het tast-, zicht- en beleefbaar maken van ‘het verhaal’ van de streek centraal.

De beleefroutes bieden een gevarieerd palet aan voorzieningen om te ontspannen, te spelen, te beleven, te sporten, te bewegen, te verwonderen en bovenal: te genieten! Alle voorzieningen zijn publiek en kosteloos toegankelijk om de streek aantrekkelijker te maken. Organisaties en (toeristisch) ondernemers kunnen de voorzieningen gebruiken ter promotie, als aanvullende activiteit of bijvoorbeeld voor het samenstellen van arrangementen.

Bijzonder Duurswold
Het gebied Duurswold kent maar liefst vijf verschillende bodemsoorten. Dit heeft geresulteerd in een zeer divers landschap en een rijke cultuurhistorie. We vinden er een aantal toeristische trekpleisters van formaat zoals natuurgebied ’t Roegwold, het dorpenlint over de zandrug met bijvoorbeeld historische kerken, boerderijen, molens, landgoed Fraeylemaborg en natuurlijk het recreatiegebied Schildmeer.

Er zijn fantastische verhalen over moerassen, Romeinen, rebellen, monniken, Spanjaarden zeemonsters, pratende dieren en reuzen… Toch is Duurswold relatief onbekend gebleven bij zowel Groningers als bezoekers van verder weg.

Het DNA
Door de identiteit (het ‘DNA’) van het gebied inhoudelijk als uitgangspunt te nemen, wordt het verhaal van de streek verteld en voor iedereen beleefbaar gemaakt.
Het recreatieve netwerk is aanvullend op de bestaande infrastructuur en voorzieningen in het gebied. Het is bedoeld voor gebruik door inwoners, bezoekers, organisaties en ondernemers, zodat de aantrekkelijkheid en bruikbaarheid van het gebied versterkt wordt.

Natuur, geschiedenis en verhalen
Iedere route en locatie is inhoudelijk anders qua samenstelling, waarbij de natuur, geschiedenis en verhalen de thematiek en vormgeving bepalen. Het netwerk omvat de volgende onderdelen:

Zitten, ontmoeten en ontspannen

    • banken en picknicktafels
    • schuil- en rustpunten

Kijken en verwonderen

      • (uit)kijkpunten
      • (aanleg)steigers

Spelen en beleven

  • speeltoestellen
  • (natuur)speelplekken

Bewegen en sporten

    • trimbanen en speelsport
    • avontuurlijke beweegplekken

Ontdekken en beleven

      • natuurbelevingsroutes
      • cultuurbelevingsroutes
      • artistieke verbeeldingen ‘Verhalen van Duurswold’
      • ‘CHIP’s’ (Cultureel Historisch Informatie Punt)

Samenwerking
Het project is tot stand gekomen door een samenwerking van onder andere inwoners (dorpsverenigingen), kunstenaars, organisaties en ondernemers uit de regio.
We willen ons prachtige maar kwetsbare landschap behoeden voor grootschalige, industriële en/of grootstedelijke ontwikkelingen. Daarom kiezen we voor een investering in de authenticiteit en kleinschaligheid die het gebied kenmerkt. De ontwikkeling, realisatie en het beheer zullen door lokale en/of regionale organisaties en ondernemers worden uitgevoerd.

Dichtbij
Ieder dorp in de streek krijgt een eigen ‘op- en overstappunt’ in het netwerk. Daarmee ligt het belevenisgebied Duurswold – dat zich uitstrekt van de stad Groningen (Meerstad) tot het Schildmeer, de historische stadskern Appingedam en de A7 – voor iedereen dichtbij.

Naast een enorme stimulans voor recreatie en toerisme biedt het recreatieve netwerk ook een toegevoegde waarde voor de leefomgeving, inwoners en omwonenden. Daarnaast zien we op basis van een hoger bezoekersaantal van de regio natuurlijk ook grote kansen voor de verdere ontwikkeling van een kleinschalige, ambachtelijke en artistieke economie.

Belevenisregio Duurswold in het hart van Groningen: Groots in kleinschaligheid!

Relevante ideeën

Hieronder vind je alle ideeën die voor dit project relevant zijn.

Cultuur en toerisme
Samenleving
antikraakfruit
Bekijk dit idee 10x bewaard als favoriet
Samenleving
wat nou snippers
Bekijk dit idee 11x bewaard als favoriet
Samenleving
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Roegbainderspad
Bekijk dit idee 15x bewaard als favoriet
Cultuur en toerisme
Hop, paardje hop!
Bekijk dit idee 15x bewaard als favoriet
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Bouwen en wonen
DHZ Dorp
Bekijk dit idee 9x bewaard als favoriet