57. Dieverdoatsieploatsn in de provincie

Met elkaar realiseren en ondersteunen we tien (bestaande) plekken in de provincie om te bewegen en te ontmoeten. Zoals: Schildmeer Sportmeer, Rodelbaan Kardinge en de Manege Winsum. De criteria: eigenaarschap bij de gemeenschap, voor iedereen toegankelijk, innovatieve toepassingen en betrekken van scholen, jongeren en lokale ondernemers.

Vier sociale ondernemers hebben in samenwerking met lokale ondernemers de handen ineengeslagen. Ons idee is om een overkoepelend fonds te realiseren met Toukomst-geld in eigen beheer. Een netwerkorganisatie van Groningers waardoor bestaande en nieuwe ‘dieverdoatsieploatsn’ zich kunnen ontwikkelen. Tien of twintig plekken in 2040 die aansluiten bij toekomstbestendige criteriapunten.

Manege Winsum
Dieverdoatsieploats Manege Winsum is een multifunctioneel sport- en recreatiecentrum in het mooiste dorp van Nederland, Winsum. De wens van de bewoners was om de leefbaarheid in Winsum en omstreken te versterken. In de manege kan men elkaar ontmoeten, is er ruimte voor beweging en ontspanning en geniet men van koffie met huisgemaakte taart. Er is een legio aan mogelijkheden: walking sports voor 65+, activiteiten voor 2+, teambuildingsactiviteiten, op maat gemaakt beweegaanbod voor mensen met een handicap, enzovoort.

Schildmeer Sportmeer
Schildmeer Sportmeer in Steendam speelt als dieverdoatsieploats in op de wens van bewoners om lokaal het bewegingsaanbod te vergroten. Naast de sportschool (Gym Xtra FIT) aan het Sportmeer, een zeilvereniging, een golfbaan en surf- en sup-clinics. Denk aan faciliteiten in de buitenlucht als een trimbaan, sport- en speeltoestellen, maar ook aan (digitale) wandel-, hardloop-, fiets-, mountainbike- en kanoroutes. Daarnaast wordt gedacht aan jaarlijkse evenementen.

Rodelbaan Kardinge
Niet alleen in het ommeland, ook in de stad wordt rekening gehouden met de wens van bewoners door het toerisme naar dé beweegplek van Groningen te trekken: Rodelbaan Groningen. Sportcentrum Kardinge krijgt een enorme boost door de Rodelbaan. Het is dé dieverdoatsieploats in de stad met uitstraling naar de hele provincie. Bij de baan komt een eenvoudige horecagelegenheid, gerund door jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt.

Helpermaar
Dichtbij, op wijkniveau, wordt al aan dieverdoatsieploatsn gedacht. In de nieuwe wijk Helpermaar in Groningen-Zuid is het mooi wonen, maar er is weinig ruimte voor spelen, bewegen en ontmoeten. Een groep buurtvaders (eigenaarschap bij de gemeenschap) zet zich in om de mogelijkheden in de wijk te benutten en organiseert activiteiten voor de hele buurt.

Broedploatsen
Op een digitale ‘ploats’ worden bezoeker geïnformeerd en gemotiveerd en kunnen ze ‘proeven’ van de dieverdoatsieploatsn. Daar kunnen speellocaties gecreëerd worden op plekken waar niks is. Ook bestaande voorzieningen kunnen aangevuld worden met digitale activiteiten voor jong en oud. In samenwerking met de locaties ontstaan er zo digitale ‘broedploatsen’ waar technische innovatie en beweging samenkomen.

Relevante ideeën

Hieronder vind je alle ideeën die voor dit project relevant zijn.

Cultuur en toerisme
Samenleving
Bouwen en wonen
Gezondheid
Outdoor Fitness
Bekijk dit idee 4x bewaard als favoriet
Gezondheid
Bouwen en wonen
Speeltuin
Bekijk dit idee 44x bewaard als favoriet
Cultuur en toerisme
Gezondheid
Cultuur en toerisme