4. DE BARST: hét openluchttheater

Aan de rand van het Schildmeer verrijst uit de gebarsten Groninger bodem het grootste openluchttheater van ons land. De natuurlijke tribune tegen de heuvel biedt plaats aan meer dan vijfduizend bezoekers. Elke zomer vindt er een groots theaterspektakel plaats. DE BARST is ook een natuurpark en expositieruimte. 

DE BARST vormt een indrukwekkende markering in het landschap, die ons permanent herinnert aan het aardbevingsverleden. Maar DE BARST is vooral een plek die bruist van de inspiratie en het avontuur en die wordt bezield door het jaarlijkse theaterspektakel. Elke zomer een nieuwe spectaculaire belevenis, geïnspireerd op de Groninger geschiedenis en cultuur in relatie tot de wereldliteratuur. Voorstellingen die onder leiding staan van theatermakers uit de hele wereld, die bewezen hebben op deze schaal bijzondere prestaties te kunnen leveren in samenwerking met de mensen van hier.

Unieke plek
Het is dé plek voor spectaculaire belevenissen, die duizenden mensen bij elkaar brengt en met elkaar verbindt, bijvoorbeeld als medemakers van het theaterspektakel. Dat kan iedereen zijn: jong of oud, hoog- of laagopgeleid, professionals en amateurs (spelers, decorbouwers, kostuummakers, technici, publieksbegeleiders, educatiemedewerkers of horecamedewerkers). Zij maken elk jaar iets nieuws en iets bijzonders op een unieke plek voor een publiek uit de stad en de ommelanden, of uit heel Nederland en zelfs uit de hele wereld.

DE BARST is naast het grootste openluchttheater van Nederland ook het middelpunt van waaruit nog meer initiatieven gaan ontstaan. Het theater is ook geschikt voor andere evenementen, zoals concerten, beurzen en watersportevenementen. De heuvel biedt ook ruimte aan exposities onder andere over de jongste geschiedenis. DE BARST kan onderdeel gaan uitmaken van een groter natuurpark geschikt voor dagrecreatie. Tot slot zullen ondernemers uit de hele regio – bijvoorbeeld uit de toeristische sector – door de vele bezoekers geïnspireerd raken tot nieuwe activiteiten.

Relevante ideeën

Hieronder vind je alle ideeën die voor dit project relevant zijn.

Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme
Bedrijvigheid en economie
Van A7 naar ART7
Bekijk dit idee 22x bewaard als favoriet