In 2040 kijkt iedereen naar Groningen als het gaat om circulariteit. Wat we in Groningen nodig hebben wordt in Groningen gemaakt: kleding, meubels en huizen van afvalmateriaal of van wat hier groeit en bloeit. Overal in de provincie wordt ingezameld, geproduceerd, verbouwd, hergebruikt, gewerkt en verkocht.
Foto: Marieke Kijk in de Vegte
Groningen is in 2040 de provincie waar afval niet meer bestaat. Alles komt van eigen bodem en wordt hergebruikt en we maken alleen wat we echt nodig hebben. Dat lukt doordat alle partners in de samenwerking het lokale gedachtegoed voorop hebben staan. Ons project brengt boeren, ontwerpers, bouwbedrijven, handel en scholen bij elkaar. Ambachtelijke manieren en moderne technieken worden gecombineerd om onze Groningse producten te maken. Groningen is een inspiratiebron voor de rest van Nederland en vanuit de hele wereld is belangstelling voor hoe wij dat hier met elkaar doen.
Die vooraanstaande positie hebben we niet zomaar bereikt. De financiële ondersteuning door Toukomst heeft dit mede mogelijk gemaakt. Met een klein deel van het geld hebben we een organisatie opgezet die ervoor heeft gezorgd dat de juiste bondgenootschappen hier ontstaan, dat nieuwe ontwikkelingen worden gestimuleerd, dat kennis wordt gedeeld en dat nieuwe regionale behoeften worden opgehaald. We boorden nieuwe fondsen aan om onze doelen sneller te bereiken.
Machines en werkplaatsen
Het grootste deel van het geld is gebruikt om machines aan te schaffen: shredders; platenpersen voor plaatmateriaal voor interieur, isolatie en de bouw; spinmachines en weefgetouwen voor het maken van duurzaam textiel en andere productiemachines. Ook hebben we er opslagplaatsen en werkplaatsen mee ingericht. De machines en werkplaatsen zijn te gebruiken voor alle deelnemers van het samenwerkingsverband. Zo kunnen dure machines door alle afzonderlijke bedrijven worden gebruikt. Door alle investeringen is de regionale keten van grondstof tot product compleet gemaakt. Hierdoor kunnen we in Groningen zelf grootschalig en daarmee rendabel produceren. Onze producten worden niet alleen gebruikt in de regio. Ze zijn zo in trek dat we ze overal in Nederland verkopen en exporteren naar andere landen.
Onze organisatie helpt maken waar vraag naar is, op een betaalbare manier. Een regenjas van textielafval en vlas, plaatmateriaal van bermgras, fietspaden van olifantsgrasbeton of afbreekbaar plastic van garnalendoppen. Wil je iets duurzaams (laten) maken voor jezelf of je bedrijf, maar het wiel niet opnieuw hoeven uitvinden? Dan kun je bij ons terecht!
Werkgelegenheid
Het is belangrijk dat opleiding en werk goed op elkaar aansluiten. Daarom geven we workshops aan ondernemers en aan docenten van basis- en middelbare scholen. Onze impact gaat veel verder dan het voorkomen van afval. We creëren werkgelegenheid voor mensen die geschoold zijn met handen of met hoofd en alles wat daar tussenin zit. De mogelijkheid voor álle Groningers om in deze keten een baan te vinden.
De overheid is nauw betrokken en is aanjager door zelf lokaal in te kopen en regelgeving aan te passen. Ze doen mee door te laten zien dat ook zij lokaal en duurzaam kunnen inkopen.
Op deze manier zijn alle schakels in een circulaire productieketen lokaal verbonden en kunnen we met trots zeggen: We hebben het zelf gemaakt!