33. Aardbeving beleving

Hoe combineer je geschiedenis, educatie en toekomst in de provincie Groningen? In het interactieve beleefmuseum nemen wij bezoekers mee in de wereld van aardgas, aardbevingen, ondergrondse activiteiten in Groningen en toekomstige alternatieven. Een beleving van formaat. Zo blijft de geschiedenis ook tot na 2040 bij de tijd.

Logo Aardbeving beleving

Weet jij hoe het zit? Wat is gas en waar komt het vandaan? We laten het je zien, stap in de lift en laat je virtueel zakken door de verschillende aardlagen. We nemen je mee door de grond zodat je de verschillende aardlagen kunt zien en ervaren. Als je goed kijkt, kun je misschien wel ontdekken waar het gas zich schuil houdt. Heb je ooit een aardbeving meegemaakt? Weet je hoe het voelt om in je bed te liggen en wakker te schrikken? Iemand kan het verhaal vertellen maar dit kun je alleen begrijpen als je het hebt ervaren.

4D beefhuis
In ons 4D beefhuis – gebaseerd op de beleving van Groningers – kun je ervaren hoe het is. Op het gaswinning platform ga je samen met je vrienden of familie gas uit de grond boren. Ook vertellen we je welke toekomstige alternatieven er mogelijk zijn. Zo nemen we je mee van historie tot toekomst en dat allemaal op educatieve maar vooral leuke wijze.

Aardbeving belevingscentrum
Het zit nu nog vers in ons geheugen en de angst leeft nog steeds bij veel getroffenen: de aardbevingen ontstaan door de gaswinning in Groningen. Maar wat weten we er nog van in 2040? Om te voorkomen dat de herinneringen worden weggeschoven, willen we een Aardbeving belevingscentrum oprichten. Ons idee is erop gericht dat we niet vergeten wat de gaswinning in Nederland heeft opgeleverd en veroorzaakt. Voor ons en voor volgende generaties.

De ervaringen van bewoners willen wij verwerken in diverse aspecten van het centrum. Er zal ruimte worden gecreëerd waar mensen hun verhaal kunnen achterlaten. Er komt een 5D bioscoop en er zullen huiskamers worden nagebouwd waar je real-life kunt ervaren hoe een aardbeving voelt. Je gaat experimenteren met toekomstige alternatieven en doet mee aan de energietransitie.

Publiekstrekker
Wij willen een publiekstrekker van formaat zijn en gaan bouwen aan een organisatie die de vorm gaat aannemen van bijvoorbeeld het NEMO Science museum. Een deel van de inkomsten zal worden gerealiseerd door ticketverkoop, zaalverhuur, winkelverkoop en horeca. De locatie ligt in het aardbevingsgebied en is makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer en auto.

Op deze manier zal de werkgelegenheid, recreatie en toerisme toenemen in de provincie. Om dit alles te realiseren betrekken wij grote partijen, kenniscentra, onderzoekscentra en diverse sectoren zoals kunst en toerisme. Ook betrekken wij scholen bij dit project en dagen hen uit mee te denken en mee te bouwen.

Wij zijn trots op Groningen en dragen dit uit.

Relevante ideeën

Hieronder vind je alle ideeën die voor dit project relevant zijn.

Cultuur en toerisme
Cultuur en toerisme