Ons Verhoal

De ideeën en projecten in Ons Verhoal vertellen verhalen die recht doen aan de Groningse cultuur en zijn tegelijk antwoord op de veranderende beeldvorming van mensen buiten Groningen. Ze laten zien wat de provincie te bieden heeft. Tegelijkertijd gaat Groningen richting 2040 op zoek naar manieren om met trots een eigen identiteit uit te dragen en zo bij te dragen aan een proces van herstel na de periode van de gaswinning. Kunst en cultuur lenen zich bij uitstek om verhalen en emoties te erkennen, vertellen en beluisteren. Op deze pagina vind je een overzicht van alle projecten die onder het thema Ons Verhoal vallen.

Reservering: 2 miljoen euro
Sterkere musea voor een sterk Groningen

Door inbreng van deskundigheid en uitwisseling van kennis en inhoud versterkt dit project de Groninger musea, zodat zij de verhalen van Groningen beter kunnen ontsluiten, meer kunstenaars, vrijwilligers en bezoekers trekken, een betere financiële basis krijgen en de educatie verder kunnen uitbouwen.

Reservering: 2 miljoen euro samen met Touripedia
Kiekn&Doun

Het moois in de provincie nog beter onder aandacht brengen door schakels in het wandel- en fietsnetwerk langs plekken die verhalen vertellen uit te breiden.  

Reservering: 2 miljoen euro samen met Kiekn&Doun
Touripedia

Een innovatieve aanpak om het complete vrijetijdsaanbod in de provincie Groningen voor iedereen vindbaar en toegankelijk te maken, door alle gegevens te verzamelen in een open database die voor iedereen gratis en vrij te gebruiken is.

Reservering: 3 miljoen euro
Zummerbühne 

Een groots openlucht muziektheaterspektakel dat jaarlijks met een nieuwe voorstelling op een andere locatie in de provincie neerstrijkt. Bekende acteurs en musici vertellen samen met de lokale bevolking een verhaal dat linkt aan de provincie. Zummerbühne laat zien hoe mooi Groningen is.

Reservering: 6 miljoen euro samen met Aardbeving beleving
DE BARST

DE BARST is een openluchttheater en tegelijk een expositieruimte, een natuurpark en een opvallend element in het landschap als permanente herinnering aan het gaswinningsverleden. Elke zomer is er een theatervoorstelling, geïnspireerd op de Groninger geschiedenis en cultuur. De initiatiefnemers van DE BARST en Aardbeving beleving gaan eerst gezamenlijk de haalbaarheid onderzoeken.

Reservering: 6 miljoen euro samen met DE BARST
Aardbeving beleving

Aardbeving beleving is een museum vergelijkbaar met Museum Watersnoodramp, in Deltapark Neeltje Jans in Zeeland. Een educatief centrum dat op een respectvolle manier het verhaal van Groningen vertelt. De initiatiefnemers van DE BARST en Aardbeving beleving gaan eerst gezamenlijk de haalbaarheid onderzoeken.

Reservering: 600.000 euro
Het stille goud van Groningen 

Bezinningstoerisme in Groningen ontwikkelen. Dit project wil hiervoor bestaand bestaand erfgoed gebruiken, ondernemers aanhaken en Groningen op een nieuwe manier in de spotlights zetten.

Reservering: 1 miljoen euro
Vergroenen bestaande en verlaten gaswinlocaties

Het met bomen en planten inrichten van oude gaswinningslocaties geeft een positieve draai aan het verleden: de fysieke littekens van de gaswinning in ons landschap worden zichtbaar verzorgd.

Reservering: 500.000 euro
Belicht de positieve kant van Groningen in een film

Film over een positief Gronings verhaal. De film kan over de hele provincie gaan en ook een ‘klein’ verhaal kan veel indruk maken. Belangrijk is dat de film een groot publiek bereikt, trots uitstraalt en geen zielig verhaal vertelt. Het Toukomstpanel adviseert om een open inschrijving te organiseren.

Reservering: 2 miljoen euro
Gronings Vuur

Lokaal theatervoorstellingen maken met jongeren. Het project, dat al eerder is uitgevoerd, trekt de provincie rond langs alle gemeenten in Groningen. De inhoud voor de voorstellingen haalt Gronings Vuur uit gesprekken met de lokale bewoners en samen met de inwoners wordt de voorstelling gemaakt.

Reservering: 25.000 euro
Kolonisten van Groningen 

Een bordspel ontwikkelen waarin spelers leren over de geschiedenis van Groningen.