Op deze website vind je een archief van alle stappen die in het eerste jaar van Toukomst zijn genomen.
Actuele informatie over Toukomst en de Toukomstprojecten vind je op de website van Nationaal Programma Groningen.
De ideeën en projecten in Ons Verhoal vertellen verhalen die recht doen aan de Groningse cultuur en zijn tegelijk antwoord op de veranderende beeldvorming van mensen buiten Groningen. Ze laten zien wat de provincie te bieden heeft. Tegelijkertijd gaat Groningen richting 2040 op zoek naar manieren om met trots een eigen identiteit uit te dragen en zo bij te dragen aan een proces van herstel na de periode van de gaswinning. Kunst en cultuur lenen zich bij uitstek om verhalen en emoties te erkennen, vertellen en beluisteren. Op deze pagina vind je een overzicht van alle projecten die onder het thema Ons Verhoal vallen.
Door inbreng van deskundigheid en uitwisseling van kennis en inhoud versterkt dit project de Groninger musea, zodat zij de verhalen van Groningen beter kunnen ontsluiten, meer kunstenaars, vrijwilligers en bezoekers trekken, een betere financiële basis krijgen en de educatie verder kunnen uitbouwen.
Het moois in de provincie nog beter onder aandacht brengen door schakels in het wandel- en fietsnetwerk langs plekken die verhalen vertellen uit te breiden.
Een innovatieve aanpak om het complete vrijetijdsaanbod in de provincie Groningen voor iedereen vindbaar en toegankelijk te maken, door alle gegevens te verzamelen in een open database die voor iedereen gratis en vrij te gebruiken is.
Een groots openlucht muziektheaterspektakel dat jaarlijks met een nieuwe voorstelling op een andere locatie in de provincie neerstrijkt. Bekende acteurs en musici vertellen samen met de lokale bevolking een verhaal dat linkt aan de provincie. Zummerbühne laat zien hoe mooi Groningen is.
DE BARST is een openluchttheater en tegelijk een expositieruimte, een natuurpark en een opvallend element in het landschap als permanente herinnering aan het gaswinningsverleden. Elke zomer is er een theatervoorstelling, geïnspireerd op de Groninger geschiedenis en cultuur. De initiatiefnemers van DE BARST en Aardbeving beleving gaan eerst gezamenlijk de haalbaarheid onderzoeken.
Aardbeving beleving is een museum vergelijkbaar met Museum Watersnoodramp, in Deltapark Neeltje Jans in Zeeland. Een educatief centrum dat op een respectvolle manier het verhaal van Groningen vertelt. De initiatiefnemers van DE BARST en Aardbeving beleving gaan eerst gezamenlijk de haalbaarheid onderzoeken.
Bezinningstoerisme in Groningen ontwikkelen. Dit project wil hiervoor bestaand bestaand erfgoed gebruiken, ondernemers aanhaken en Groningen op een nieuwe manier in de spotlights zetten.
Het met bomen en planten inrichten van oude gaswinningslocaties geeft een positieve draai aan het verleden: de fysieke littekens van de gaswinning in ons landschap worden zichtbaar verzorgd.
Film over een positief Gronings verhaal. De film kan over de hele provincie gaan en ook een ‘klein’ verhaal kan veel indruk maken. Belangrijk is dat de film een groot publiek bereikt, trots uitstraalt en geen zielig verhaal vertelt. Het Toukomstpanel adviseert om een open inschrijving te organiseren.
Lokaal theatervoorstellingen maken met jongeren. Het project, dat al eerder is uitgevoerd, trekt de provincie rond langs alle gemeenten in Groningen. De inhoud voor de voorstellingen haalt Gronings Vuur uit gesprekken met de lokale bewoners en samen met de inwoners wordt de voorstelling gemaakt.
Een bordspel ontwikkelen waarin spelers leren over de geschiedenis van Groningen.