Toukomstuitzending van 28 januari

Het is zover, de leden van het Toukomstpanel overhandigen hun advies over hoe de 100 miljoen euro van Toukomst besteed moet worden. Welke projecten krijgen een bijdrage en hoe zijn de 20 Groningers tot dit advies gekomen? RTV Noord lichtte het uit in een speciale Toukomstaflevering.

Kijk aflevering terug:

Bekijk ook het volledige advies van het Toukomstpanel en het Toukomstbeeld.

Toukomst, hoe zat het ook alweer?

Toukomst gaat over beter wonen, leven en werken in Groningen. Het is een bijzonder voorbeeld van burgerparticipatie, uniek voor Nederland. Nooit eerder zijn inwoners zo rechtstreeks en massaal betrokken bij een project van deze grootte en impact: 100 miljoen euro investeren in beter wonen, leven en werken in Groningen.

Vanaf de start tot en met de afronding hebben de inwoners van de provincie Groningen deelgenomen en invloed gehad op de besteding van dit bedrag. Het begon met de oproep aan alle Groningers om ideeën in te brengen voor de toekomst van Groningen. In totaal zijn ruim 900 ideeën ingediend, ver boven verwachting. Maar liefst 1.700 mensen gaven aan direct en indirect bij Toukomst betrokken te willen zijn.

Ruim 200 Groningers bundelden al deze ideeën tot 59 concrete Toukomstprojecten. Via de krant en internet zijn alle Groningers opgeroepen om deze projecten te beoordelen. Er zijn maar liefst 30.000 beoordelingen gedaan. Deze reacties zijn allemaal naar het Toukomstpanel gegaan. Zij brengen onder andere op basis van deze beoordelingen, een analyse over de uitwerking en haalbaarheid en een analyse van alle 900 ideeën tot een advies uit.

Meld je onderaan deze pagina aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.