Toukomst op tour in Stadskanaal en Sellingen

De bus van Toukomst was vorige week donderdag 30 januari op tour in Stadskanaal en Sellingen. De eerste stop van de bus was donderdagmiddag bij Theater Geert Teis in Stadskanaal. ’s Avonds was het Toukomstteam bij een bijeenkomst in Sellingen.

In Stadskanaal stond de groene Toukomstbus bij een congres over de krimp in Zuidoost Groningen. De bevolking in deze regio vergrijst en het aandeel jongeren neemt af. Centrale vraag tijdens de dag was: wat hebben jongeren nodig om te blijven? De deelnemers aan het congres, waaronder een flinke groep jongeren, gingen samen met ambtenaren van de gemeente in gesprek om hierover na te denken. Na afloop kwamen ze bij het team van Toukomst om verder te praten over hun ideeën.

Woonruimte
Veel jongeren noemden dat er meer woonruimte nodig is voor een goede toekomst in de regio. Daarbij denken ze aan kamers voor mbo-studenten en aan starterswoningen. Jongeren vonden bovendien dat er meer activiteiten voor jonge inwoners georganiseerd zouden moeten worden in hun woonplaats en dat er meer voorzieningen zouden moeten komen voor in hun vrije tijd.
Eén van de ideeën was dat er een aantrekkelijke plek moet zijn waar jonge ondernemers, in de buurt van andere jonge ondernemers, een eigen bedrijf kunnen starten.

Vragen en ideeën
In Sellingen was ’s avonds een bijeenkomst voor de dorpsverenigingen in de gemeente Westerwolde. Een deel van de avond was ingeruimd voor informatie over Toukomst en konden mensen hun vragen stellen én ideeën doorgeven.
Ook tijdens deze avond kwam het onderwerp woonruimte en de krimp in de regio naar voren. Met te weinig geschikte woningen voor jongeren en jonge gezinnen zijn ze genoodzaakt om te verhuizen. Hoe je jongeren hier houdt? Het antwoord van enkele inwoners van Westerwolde was helder: bouw huizen!

De eerste ideeën die donderdag bij mensen opborrelden, gaven genoeg inspiratie om thuis verder over te brainstormen. Anderen hadden al meteen concrete ideeën, zoals het idee Fonds kleine ondernemers Noordoost-Groningen en Toekomstbestendig Bourtange.