‘Toukomst is een uniek en spannend proces’

Maarten Soppe is adviseur MKB bij Economic Board Groningen en projectversneller bij Nationaal Programma Groningen. Vanuit deze ervaring werd hij door Toukomst gevraagd als gespreksleider bij zes bundelsessies, over onder andere regiomarketing, het Groninger Landschap en het vestigingsklimaat voor nieuwe bedrijven.

“De eerste bundelsessies waren intensief”, vertelt Maarten. “In de eerste plaats omdat ze vanwege corona online plaatsvonden. Dat was voor sommige deelnemers even wennen. Maar het ging heel mooi: de oudere deelnemers werden door de jongere door dit proces gecoacht. Omdat de deelnemers elkaar nog niet kenden, was het in het begin ook even aftasten: wie ben jij, welke ideeën breng je mee, en hoe vinden we elkaar hierin? Iedere groep had weer z’n eigen dynamiek. Mijn taak was om iedereen voldoende ruimte te geven, te luisteren, raakvlakken te vinden en alles terug te brengen tot de kern. Na drie dagen bundelsessies had ik overal spierpijn. Dit is topsport!”

Verschillende stadia
Toukomst is een uniek, maar ook spannend proces, vindt Maarten. “Want hoe brengen we alle ideeën in een bundelsessie zo goed mogelijk bij elkaar tot één groot idee? Is zo’n idee dan überhaupt haalbaar? En zo ja: hoe komen we uiteindelijk tot de best mogelijke uitvoering ervan? De bundelgroepen bevinden zich in verschillende stadia van dit proces. Bij de ene groep staan de kaders van het project al, terwijl bij de andere groep de gemene deler nu is geformuleerd. Ik hoop dat Toukomst uiteindelijk zoveel goede projecten oplevert, dan het lastig kiezen is. En dat we over een jaar of tien met trots kunnen zeggen: kijk eens wat we met z’n allen hebben bereikt!”

Eigen identiteit
Wat hem opvalt? “Dat Groningers zo ontzettend betrokken zijn bij de toekomst van hun provincie. Fantastisch! Na alle negatieve dingen van de afgelopen jaren, wordt er nu gezamenlijk gewerkt aan iets positiefs, aan vernieuwing. Belangrijk daarbij is de eigen identiteit. Wat er ook gebeurt, zeggen ze, Groningen moet Groningen blijven.”