Projectleiders Jasmijn en Johannes: “Toukomst gaat over verbinding”

Projectleiders Jasmijn Koelega (West 8) en Johannes Boshuizen (Nationaal Programma Groningen) zijn vanaf het begin bij Toukomst betrokken. Hoe kijken zij tot nu toe terug op Toukomst?

Jasmijn: “We wilden van Toukomst een project maken vóór en dóór Groningers. Groningers met elkaar in verbinding brengen, ze laten vertellen over hun ideeën en ze laten samenwerken. Dat is gelukt.” Johannes: “We hebben gemerkt dat mensen gemotiveerd zijn om mee te denken over de toekomst van hun provincie. Iets waar we natuurlijk op gehoopt hadden. Wat mij is opgevallen? De liefde van de Groningers voor hun provincie, het landschap en de mensen.”

Wat mij is opgevallen? De liefde van de Groningers voor hun provincie, het landschap en de mensen.

Wees kritisch
“Klopt”, zegt Jasmijn. “We zien een enorme betrokkenheid. Kijk maar naar de 900 ingestuurde ideeën en de 200 mensen die hebben meegedaan aan de bundelsessies. Samen helpen zij Groningen een stap verder richting de toekomst. Het is nu aan Groningers om de 59 overgebleven Toukomstprojecten te beoordelen.” “Wees kritisch”, tipt Johannes. “Vraag jezelf per project af of dit is wat Groningen nodig heeft. En of de impact groot genoeg is voor een zo groot mogelijke groep Groningers. Leg de lat maar hoog.”

Bijzondere erfenis
Als het aan Jasmijn en Johannes ligt, laat Toukomst een bijzondere erfenis na. “We hopen dat Toukomst als een katalysator werkt voor samenwerking, verbinding en luisteren naar elkaar. Dat dit straks niet ineens voorbij is. Groningers hebben nu ervaren wat het doet als je elkaar opzoekt en met elkaar over je ideeën praat.