Op tour langs Veendam, Wildervank, Groningen en Winschoten

Het Toukomstteam tourde vorige week weer door de provincie en was te vinden in Veendam, Wildervank, Groningen en Winschoten. Het team sprak onder andere verschillende jongeren, die graag wilden meedenken over hun toekomst in de provincie.

Markt Veendam
Op maandag 3 februari stond de bus van Toukomst op de markt in Veendam. Het team van Toukomst sprak met veel Veendammers, die nieuwsgierig een kijkje kwamen nemen bij de groene bus. Sommigen waren kritisch en noemden het versterken van huizen een grotere prioriteit dan de ideeën voor Toukomst. Anderen benadrukten dat het geld van Toukomst niet alleen naar de stad moet, maar vooral ook besteed moet worden aan mooie projecten in de ommelanden. Veel jongeren waarmee het Toukomstteam in gesprek ging, waren positief over hun toekomst in Veendam. Wél hebben ze behoefte aan meer recreatie- en uitgaansmogelijkheden.

Jongerencentrum Break!
Het Toukomstteam was op woensdag 5 februari ’s middags in Jongerencentrum Break in Veendam. Hier deden twee groepen jongeren, afkomstig uit Veendam en Stadskanaal, het Toukomstspel. Ze vertelden dat ze graag in het jongerencentrum komen en gaven aan dat dit ook de enige leuke plek is om te komen. Er zouden wel meer plekken voor jongeren moeten komen, vertelden ze. Ook zou er meer werk moeten komen en hebben ze behoefte aan goedkopere woningen. Veiligheid op straat kwam eruit als belangrijk thema en daarvoor hadden ze een idee: er moeten meer fietspaden komen met duurzame verlichting, zodat je veiliger in het donker kunt fietsen.

Bewonersavond in Wildervank
Daarna was het Toukomstteam aanwezig bij een bewonersavond in Wildervank. Bewoners kregen uitleg over project Toukomst en konden hun vragen stellen. Tijdens de avond kwam de bereikbaarheid met de stad als onderwerp naar voren; een directe busverbinding werd gemist. De overige dorpsbewoners namen de vraag: ‘Wat is jouw grote idee voor Groningen?’ mee naar huis om thuis verder na te denken over mooie ideeën.

Jongerenraad Provinciehuis Groningen
Donderdagmiddag was het team aanwezig op het Provinciehuis. Siem Jansen, directeur van Nationaal Programma Groningen, gaf studenten van studievereniging Dorknoper een presentatie over Toukomst. Daarna speelden ze het Toukomstspel. Eén van de ideeën was om een hal ergens in de provincie te bouwen, waar kleine en grote ondernemers zich kunnen vestigen tegen een lage huur. Zo zullen meer ondernemers zich vestigen in Ommeland.

Markt Winschoten
Op zaterdag 8 februari stond het team op de markt in Winschoten. Inmiddels begint de groene bus van Toukomst al wat bekender te worden, behalve bij de Duitse dagjesmensen die de markt bezochten. Een bezoeker kwam zijn idee op papier brengen, maar veel mensen moesten nog even nadenken over hun ideeën voor de toekomst van Groningen.

Nadenken kan nog tot medio maart!