Negen weken op tour door Groningen

Hij was niet te missen: onze groene Toukomstbus. Vanaf 13 januari reed hij dwars door de provincie Groningen, op zoek naar ideeën voor de toekomst van onze provincie. We kijken terug op een prachtige tour! We spraken honderden mensen, zagen de mooiste ideeën voorbijkomen en vooral: enorm veel creativiteit en innovatie.

Dankzij onze Toukomstchauffeur Gerard van der Ploeg kwamen we veilig én op tijd aan op al die plekken in Groningen waar onze toukomsttour langs ging. Onze tour-crew bestond naast chauffeur Gerard, uit het Toukomstteam dat werkzaam is op het programmabureau van Nationaal Programma Groningen in Ten Boer, studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en studenten van de Hanzehogeschool Groningen (via Kenniscentrum NoorderRuimte).
We gingen langs markten, scholen, jongerencentra en waren op bezoek bij verschillende bijeenkomsten. We spraken veel verschillende mensen, van jong tot oud, en speelden tientallen keren het Toukomstspel. Een paar teamleden van de Toukomsttour blikken terug.

Out-of-the-box
Thijs Meijer: “Wat mij vooral is bijgebleven, zijn de Toukomstspellen bij de Jeugdraad van Pekela en de Jongerenraad van Oldambt. In Pekela speelden we het spel met jonge kinderen, die met een superleuk out-of-the-box idee kwamen! Zij vonden het jammer dat er steeds van die lelijke windmolens worden geplaatst. Daarom kwamen ze met het idee om windmolens te versieren met kleuren en lampjes, zodat ze tenminste een beetje leuker worden naar te kijken.”
Bij Oldambt was het volgens Thijs vooral erg leuk en bijzonder dat de bedachte ideeën meteen gepitcht mochten worden voor de gehele gemeenteraad. “De burgemeester was van tevoren even langs gekomen om te zeggen dat ze het belangrijk vond om de stem van de jongeren te horen.”

Marlous Rosegaar heeft mooie herinneringen aan de markt in Pekela. “Daar kwam een man op ons af, die een compleet uitgewerkt plan kwam aanbieden voor Toukomst. Het leverde een mooi gesprek én een prachtig idee op!”

Enthousiaste ontmoetingen
Het Toukomstteam was tijdens de tour aanwezig bij een bijeenkomst van de ondernemingsverenigingen in Sellingen. Jeanne Cazemier noemt dat één van tourmomenten die haar bijblijft. “Het was een enthousiaste groep ondernemers die veel kansen zag voor de regio en waar we mooie ideeën hebben gehoord, onder andere over toerisme en openbaar vervoer.” Ze denkt ook met een glimlach terug aan het bezoek aan basketbalclub Donar. “We waren aanwezig bij twee thuiswedstrijden en spraken veel mensen die in een supervrolijke stemming waren. De week na ons bezoek aan Donar kwamen er veel ideeën binnen. Erg mooi om te zien!”

Jeanne vindt het vooral ook bijzonder dat de stem van de jongeren overal werd gehoord. “Tijdens het Krimpcongres in Stadskanaal, in het begin van de tour, hoorden we waar de aanwezige jongeren behoefte aan hebben. En later, tijdens andere ontmoetingen, bleek dat die mening door veel jongeren wordt gedeeld. Waar ze behoefte aan hebben? Aan betaalbare woonruimte, goede stageplekken, geschikte banen, leuke activiteiten én hippe plekken. Ze hebben hun wensen goed kunnen aangeven.”

De Toukomsttour zit erop. Bedankt lieve Groningers, voor het meedenken, de leuke gesprekken en prachtige ideeën die jullie hebben ingestuurd!

En nu?
Zodra het rond het coronavirus wat rustiger is, gaan we een nieuwe planning maken voor de volgende stap: het bundelen van de ideeën. Hiervoor brengen we indieners van ideeën die goed bij elkaar passen met elkaar in contact. Ook andere Groningers die zich willen aansluiten bij een idee zijn daarbij van harte welkom. Zodra we verder kunnen met deze stap, laten we het weten.