‘Hoe geeft de volgende generatie kleur aan de wereld?’

De wereld verandert in rap tempo. Ook een provincie als Groningen staat niet stil. Zo hebben we te maken met aardbevingen, corona en een klimaatcrisis. Hoe gaat de toekomstige generatie om met dit soort uitdagende kwesties? En: hoe geven zij straks kleur aan de wereld? Vraagstukken waarmee Groninger theater- en educatiemakers Sara Scholten en Karlijn van Benthem zich bezighouden.

“Het zou geweldig zijn als we in Groningen een generatie kunnen voortbrengen die actief deelneemt aan de democratie”, zegt Sara. “Een democratie waarin iedereen op een volwaardige manier kan meedoen en kan meedenken over een gezamenlijke toekomst. Daarom willen we kinderen en jongeren vaardigheden aanleren waarmee ze hun eigen leven kunnen vormgeven. Projectonderwijs en artistieke interventies kunnen daar goed aan bijdragen.
In onze Educatie MAAK plaats willen we – samen met docenten, onderzoekers, wetenschappers én kinderen – nadenken over de vraag: wat hebben de volgende generaties nodig om met grote vraagstukken te kunnen dealen? We bundelen kennis en inspiratie en gieten dat direct in concrete projecten, voor zowel binnen als buiten de school.”

Sporen nalaten
“Wat we van Toukomst vinden? Te gek! Toukomst laat concreet zien wat de inwoners van onze provincie écht belangrijk vinden. Het geeft de kans om ideeën op te schalen en het effect ervan groter te maken. Op die manier kunnen we sporen nalaten. Niet alleen in het landschap, maar ook in de levens van mensen.”

Bekijk hier het idee van Sara en Karlijn

Toukomstkrant juni 2020