Groningen als toeristische trekpleister

Groningen is prachtig, maar mag dat méér laten zien. Door bijvoorbeeld een betere bereikbaarheid, nieuwe trekpleisters en het organiseren van bijzondere evenementen. Katja de Beer en Hendrik Eerkens zijn twee van de 380 mensen die met hun idee Groningen toeristisch op de kaart willen zetten.

“Er is hier zoveel moois te zien”, zegt Hendrik Eerkens, “maar op de fiets kun je er vaak niet komen.
Het is op veel plekken slecht gesteld met de fietspaden. Ze zijn te smal, slecht onderhouden of komen niet bij mooie bezienswaardigheden.”

Met een jaloers oog kijkt hij wel eens naar fietsprovincie Drenthe. “Daar is natuurlijk veel bos te vinden, wat een enorm pluspunt is voor fietsroutes. In Groningen vind je de rust en ruimte die nergens anders te vinden is. En met de opkomst van de elektrische fiets hoeft de wind op het open land geen probleem meer te zijn. Door fietspaden te verbeteren, uit te breiden en mooie fietsroutes te maken langs de bezienswaardigheden, kom je langs alle pareltjes die Groningen te bieden heeft.”

Nieuwe attracties
Ook Katja de Beer geniet van de rust en ruimte in Groningen. Als geboren Maastrichtse werd ze verliefd op het Groninger landschap. “Maar mensen die rust en ruimte zoeken, komen al naar Groningen. Ik denk dat we nieuwe attracties nodig hebben om nieuwe mensen te trekken.” De Beer houdt van de zee. Toen ze naar Groningen verhuisde, baalde ze dat de Waddenzee bij Uithuizen vol slik zit. “Zwemmen lukt hier niet; je komt zó vies uit het water. Mijn idee is geboren uit mijn persoonlijke verlangen: maak een zeezwembad aan de Waddenkust, gevuld door water uit de Waddenzee. Als we meer van dit soort unieke attracties hebben, weet ik zeker dat Groningen in de toekomst een grotere toeristische trekpleister kan worden.”

Bekijk hier het idee van Hendrik
Bekijk hier het idee van Katja

Toukomstkrant juni 2020