‘Er mag best wat meer leven in de brouwerij’

Het gaat hem zeer aan het hart, de krimp in de Groninger dorpen. Zelf is de 21-jarige Yasin Sevimli geboren en getogen in Delfzijl, en hij woont er nog steeds. Maar nu bijna iedereen om hem heen naar de grote stad vertrekt, twijfelt hij: blijven of toch weggaan? Door de dorpen beter bereikbaar te maken, denkt Yasin dat het tij te keren is.

Wat is volgens jou de oorzaak van de krimp?
“De dorpen in Groningen zijn door de slechte bereikbaarheid niet meer aantrekkelijk voor jongeren en jonge gezinnen om te wonen. Wil je van het dorp naar de stad en andersom dan ben je veel reistijd kwijt. Ook is er in de dorpen veel te weinig te doen voor jongeren. Daardoor lopen ze leeg, terwijl de stad steeds voller wordt.”

Welke oplossing heb jij voor ogen?
“Mijn advies is om de bereikbaarheid in de provincie te verbeteren door betere wegen en openbaar vervoer. Als de dorpen makkelijker en gunstiger te bereiken zijn, is de kans groot dat er weer meer mensen willen wonen. Zo druk als in de stad hoeft het er niet te zijn, maar er mag best wat meer leven in de brouwerij.”

Wat zijn je verwachtingen van Toukomst?
“Ik denk dat we met elkaar een verandering teweeg kunnen brengen. Veel mensen zijn pessimistisch over de toekomst. Die zeggen: ‘laat maar’. Maar ik wil het er niet bij laten zitten; ik wil mijn stem laten horen. Hopelijk wordt het geld van Toukomst in de juiste dingen geïnvesteerd – in het aantrekkelijker maken van de provincie. Vooral jongeren moeten wat mij betreft blij worden van de plannen. Zij zijn immers de toekomst.”

Bekijk hier het idee van Yasin

Toukomstkrant juni 2020