Drie Groningers over de toekomst van Groningen

Toukomstdeelnemers Geertje Karstens, Evelien Bernabela en Piet Hein van der Hoek vertellen over hun dromen en ideeën voor een mooie toekomst voor Groningen.

“Het wordt tijd dat er meer positieve geluiden over Groningen naar buiten komen”

Positieve kanten van de provincie versterken
Evelien Bernabela: “Ik ben bij vier Toukomstprojecten betrokken. Wel een beetje veel ja, haha. Maar ik vind het fijn om mee te denken en samen met anderen concreet aan de slag te gaan met mooie ideeën. Het wordt tijd dat er meer positieve geluiden over Groningen naar buiten komen. We zijn een provincie die rijk is aan cultuur en kunst, hier wonen vriendelijke mensen, we hebben een schitterend landschap én de Zechsteinbron: het zuiverste natuurlijke magnesiumzout ter wereld. De Toukomstprojecten moeten die positieve kanten van de provincie versterken én laten zien aan de rest van Nederland.”

Jongeren bieden wat ze nodig hebben
Geertje Karstens: “Het is mijn passie om ervoor te zorgen dat mensen op de plek komen die bij ze past. Samen met anderen wil ik ervoor zorgen dat we ongelijkheid door bijvoorbeeld sociale achtergrond of een beperking op alle fronten kunnen aanpakken. Ik hoop dat we onder andere door een vakschool, waarin veel partijen samenwerken aan praktijkgericht leren, stappen kunnen maken om jongeren te bieden wat ze nodig hebben. Door krachten te bundelen en achterstanden op meerdere fronten aan te pakken, kunnen we echt verschil maken met Toukomst.”

Erkennen wat we te verwerken hebben
Piet Hein van der Hoek: “We kunnen pas écht verder met de toekomst, als we erkennen wat we te verwerken hebben. Als je nu gewoon over alles heen stapt en geen aandacht besteedt aan rouw, angst en verdriet, dan blijft dat ons achtervolgen. Met ons project ‘Een schat van waarde’ staan we stil bij wat ons is overkomen en gaan we daarover in gesprek. Maar het is ook een hommage aan Groningen. Hoe ik de toekomst voor Groningen zie? Er is geen toekomst zonder verleden. Maar als we de aardbevingen op een goede manier te boven komen, geeft dat enorm veel kracht.”