‘Dorpen hebben een centrale ontmoetingsplek nodig’

Erik Wong kwam als Amsterdammer ruim twaalf jaar geleden naar Het Hogeland. Hij kocht een huis in Hornhuizen, tegenover het leegstaande dorpscafé. Hij redde het café van de sloop en startte werkherberg Wongema, een plek waar mensen zich thuisvoelen en waar mooie ideeën ontstaan. Na tien jaar zoekt Wongema een nieuwe herbergier.

Waarom heeft een dorp zo’n centrale plek nodig?
“In een tijd waarin de wereld in rap tempo aan het ‘ver-internetten’ is, is het juist belangrijk dat er een fysieke plek is waar je elkaar tegenkomt. Waar toeval een rol kan spelen. Dáár ontstaan mooie dingen. Ik heb het oude dorpscafé van de sloop gered, omdat ik dacht: het is onomkeerbaar. Ik geloof dat het dorp er heel anders had uitgezien als dit pand er niet meer was geweest. We hebben allemaal behoefte aan iets gezamenlijks. Wongema biedt de mogelijkheid om vorm te geven aan die behoefte.”

Welke rol speelt Wongema in Hornhuizen?
“Wongema is een herberg met meerdere functies. Groepen studenten en werkenden kunnen hier werken en slapen, maar het is
ook een ontmoetingsplek voor de buurt. Een plek waar leuke initiatieven ontstaan. Bijvoorbeeld de Hornhuister Winterspelen. Wongema is de plek waar het idee ontstaat, waar de start en prijsuitreiking is en waar we na afloop de borrel drinken. Ook dorpsfeest HENK is een mooi voorbeeld. Henk is de inwoner van het dorp die het meest van feestjes houdt. Als herbergier neem ik vaak de lead bij de organisatie, maar iedereen die dat wil, kan iets bijdragen. We doen het samen, soms ook met studenten van de kunstacademie die hier met een project bezig zijn en aanhaken bij een activiteit. Dan gaan de grenzen open: Amsterdammers werken samen met dorpers. Dáár word ik gelukkig van!”

Bekijk hier het idee van Erik

Toukomstkrant juni 2020