Bundelgroep Wandel- en fietspaden: ‘Ontdek Groningen op een andere manier’

Tim Visser is een wandelaar in hart en nieren. Waar een ander graag drie of vier kilometer loopt, is het bij hem al snel drie of vier uren. Maar hij heeft niks met verharde wandelpaden. Hij wil de dijken op en gras onder zijn voeten. In de bundelgroep ‘Wandel- en fietspaden’ werkt hij samen met zijn groep aan een project dat Groningen voor wandelaars, fietsers én ruiters op de kaart moet zetten.

Voor zijn studie verliet Tim Visser tijdelijk zijn geliefde provincie, maar zodra het kon, verhuisde hij weer terug naar Groningen. “Het is fijn weer terug te zijn. Groningen is de plek waar ik me thuis voel.” Regelmatig trekt hij erop uit om te wandelen. “Ik loop altijd door tot ik er genoeg van heb en wandel zo met gemak úren. Tijdens het wandelen kom je op de mooiste plekken en beleef je de natuur op een andere manier. Mensen zeggen vaak dat Groningen zo vlak is, maar als je goed kijkt, zie je dijken, glooiingen en prachtige borgen.”

Asfalt
Met zijn idee Het Laarzennetwerk, genoemd naar het Laarzenpad tussen Niehoeve en Kommerzijl, pleit hij voor een netwerk aan onverharde paden. “Vooral in Noord-Groningen moet je soms over fietspaden en autowegen lopen. Dat kan gevaarlijk zijn. En bovendien past een wandeling over asfalt niet bij mijn idee van rust zoeken in de natuur.”

Bundelbijeenkomsten
In de bundelgroep ‘Wandel- en fietspaden’, waar later ook ruiterpaden aan is toegevoegd, praat hij met vijf andere natuurliefhebbers over onverharde routes in Groningen. “Tijdens de eerste bijeenkomst ontdekten we dat we elkaar mooi aanvulden in onze wensen voor onverharde paden. We kijken niet alleen naar ons eigen idee, maar steken ook echt in op de toegevoegde waarde voor natuur, cultuur, economie en toerisme. Er zit bijvoorbeeld een app-bouwer in de groep die een app voor een netwerk aan onverharde paden zou kunnen maken met informatie over wat je onderweg allemaal tegenkomt. Daarnaast is Routebureau Groningen vertegenwoordigd, dat het beheer doet van de bestaande wandelpaden. In de tweede bijeenkomst konden we al vrij concreet aan de slag met het formuleren van het project.”

Avontuurlijk
Tim werkt met zijn groep nu aan het invullen van het projectformat. “Ik steek graag tijd in dit project. Ik ben trots op Groningen en het zou zo mooi zijn als mensen de provincie op een andere manier kunnen leren kennen. Tijdens het wandelen, fietsen of paardrijden over onverharde wegen, kun je Groningen op een avontuurlijke manier ontdekken.”