Een nieuwe beweging?

Toukomst levert niet alleen mooie ideeën op, maar ook enthousiasme, betrokkenheid, samenwerking, levendige discussies en een energie die niet meer is te stoppen. Ná Toukomst hopen Siem Jansen (directeur Nationaal Programma Groningen) en Adriaan Geuze (eigenaar West 8) dat deze nieuwe beweging een blijvertje is.

Groningers blijken heel goed te kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van Groningen. Adriaan Geuze: “Veel ideeën zaten alleen nog verstopt in de gedachten van mensen, want ze voelden zich niet uitgenodigd om dit verder uit te werken. Bovendien werd er ook niet altijd even goed naar ze geluisterd. Met Toukomst hebben we al die ideeën aangeboord en mensen een podium gegeven, zodat de ideeën voor de toekomst écht van de mensen zelf komen.”

Schat aan ideeën
Gemeenten maken hier al dankbaar gebruik van. “Ze hebben via Toukomst een schat aan waardevolle ideeën gekregen”, zegt Siem Jansen. “De oogst van Toukomst is overweldigend. Gemeenten kunnen hieruit putten als ze aan de slag gaan met hun programma’s. Het is mooi om te zien dat verschillende gemeenten al in gesprek zijn met betrokkenen.”

Groningers hebben zelf bepaald wat zij nodig hebben en op die thema’s zullen gemeenten voortborduren.

Vasthouden
Het is de kunst om die betrokkenheid en het enthousiasme vast te houden. Siem: “Daar ligt de grote uitdaging. Natuurlijk zullen er ook deelnemers teleurgesteld worden; niet alle projecten kunnen immers vanuit Toukomst worden gefinancierd. Maar er zijn prachtige samenwerkingen ontstaan en we hebben met elkaar voor een verandering gezorgd in Groningen. Groningers hebben zelf bepaald wat zij nodig hebben en op die thema’s zullen gemeenten voortborduren. Ik hoop dat iedereen bij een volgende vraag om mee te denken nét zo enthousiast reageert als bij Toukomst.”

Luisteren
“Daarbij is het belangrijk dat Groningers zich gehoord voelen”, vult Adriaan aan. “Toukomst is wat mij betreft pas de start van vele gesprekken en discussies in de provincie over alle belangrijke thema’s zoals duurzaamheid, gezond leven, aansluiting van onderwijs en werkveld, cultuur, leefbaarheid en armoede. Naast het oplossen van de aardbevingsschade, wat natuurlijk zeker moet gebeuren, kan nu de focus ook op deze belangrijke thema’s liggen. En dat is, naast de mooie ideeën die we bij Toukomst hebben binnengekregen, een prachtige kans voor Groningen.”

Toukomst is wat mij betreft pas de start van vele gesprekken en discussies in de provincie over alle belangrijke thema’s zoals duurzaamheid, gezond leven, aansluiting van onderwijs en werkveld, cultuur, leefbaarheid en armoede.