Om onze vaarroutes op een unieke manier toegankelijker te maken, is er een bijzonder idee: de botenlift. Een unieke manier waarmee een praktisch probleem wordt opgelost, wat de toegankelijkheid naar het ommeland vergroot en tevens een kunstwerk is waarvoor je speciaal naar Groningen komt en symbool staat voor onze industrie, onze technische know-how en onze veerkracht om van een obstakel een kans te maken.
Onze provincie heeft prachtige vaarroutes met afwisselend landschap, waarbij je langs culturele, historische, industriële en natuurlijke hoogtepunten komt. Er is al veel in geïnvesteerd en gebruikers zijn dolenthousiast. Toch is hier nog veel meer uit te halen met als resultaat een enorme impuls voor de leefbaarheid en werkgelegenheid in het gebied.
Het zal Groningen zelfs internationaal zeer positief op de kaart zetten.
Waarom laten veel watersporters Groningen links liggen?
De meesten varen snel door onze provincie richting Friesland in plaats van hier te blijven. Hoe komt dit? Er is immers water genoeg en voldoende te beleven. Zo hebben we een prachtige vaarroute vanuit Groningen over het Zuidlaardermeer naar Stadskanaal, Ter Apel en Duitsland. Maar ondanks dat het zo bijzonder is en er zoveel te beleven en te zien valt, wordt er veel te weinig gebruik van gemaakt.
Dit is eenvoudig te verklaren. Want ondanks dat je overal op de route kunt varen met de meeste schepen, wordt de toegang gehinderd door een te lage spoorbrug. Vroeger kon je hier nog prima onderdoor varen met een boot. Maar nu is het door de bodemdaling en de veranderende waterstanden in de zomer soms weken lang een echt obstakel. Hierdoor varen minder boten deze prachtige route. Groningen heeft een prachtig ommeland om doorheen te varen, maar de toegangspoort gaat langzaam dicht.
Hoe een kunstwerk voor de watersport Groningen internationaal op de kaart zal zetten.
Nu kun je de doorvaart natuurlijk herstellen op basis van schadevergoeding als gevolg van de gaswinning. Maar laten we proberen er écht iets bijzonders van te maken. Dus de brug niet terug omhoog brengen naar drie meter doorvaarthoogte of meer, maar bijvoorbeeld door een spectaculaire botenlift, waarbij je met je boot gewoon óver het spoor wordt gezet. Je zweeft in Groningen dus met je boot over het spoor, terwijl je kunt genieten van het prachtige landschap.
Niet alleen lossen we daarmee het probleem van de doorvaarthoogte op. We creëren ook een toeristische attractie die uniek is voor Groningen, Nederland en ver daarbuiten. Waar niet alleen watersporters, maar ook fietsers, wandelaars, architectuurliefhebbers, toeristen en dagjesmensen van kunnen genieten en profiteren. Daarnaast kan de trein ongehinderd haar reis blijven vervolgen, zelfs als er een hogesnelheidsverbinding komt.
Dus een unieke manier waarmee je de toegankelijkheid naar het achterland voor de watersport en toerisme vergroot en tegelijk een kunstwerk biedt waarvoor men speciaal naar dit gebied komt. Iets dat je gezien moet hebben als je naar Groningen komt. Tevens kan het een symbool zijn voor onze industrie, onze technische know-how, onze veerkracht en een manier om te laten zien hoe we van een obstakel een enorme kans maken.