6 Idee van: Anneke Sijpkens-Luitjens Publicatiedatum: 19 maart 2020

Zwemplek aan de waddenkust

Wonen en recreëren aan de Groninger Waddenkust en zwemmen in zeewater. Wat is er fijner dan zwemmen in zeewater? Een zwemplek realiseren langs de Waddenzeedijk, dat behelst dit plan. De dijk van Lauwersoog naar het waterschapsschuurtje bij de Westpolder moet op deltahoogte worden gebracht. Een uitgelezen kans om tegelijkertijd een zwemplek te realiseren.

Een ZWEMPLEK aan onze Waddenkust! Zwemmen in zoutwater. Dat zou toch heerlijk zijn voor inwoners en toeristen! Vaak vragen gasten waar het strand is, waar ze kunnen zwemmen.  Strand langs de Groninger Waddenkust is er niet, hoort er misschien ook wel niet. Wel zou je lekker kunnen luieren op een stuk zeedijk, aan de binnenkant of aan de buitenkant van de dijk. Met een gecreëerde zwemplek.

Hoe dat precies moet, zou via een prijsvraag bedacht kunnen worden. Misschien door een stukje af te sluiten met een pier of een dijkje aan de binnen- of aan de buitenkant van de dijk. Misschien kan er ook een grote “bak” worden geplaatst waar je over een vlonder naar toe loopt en in kunt zwemmen. En zo zijn er vast nog meer opties. Gemakkelijk zal het niet zijn. Het wad is veranderlijk, er is stroming en er wordt slib afgezet. Voorstel is om een prijsvraag uit te schrijven voor het beste en meest haalbare idee voor een zwemplek langs de Groninger Waddenkust en dat idee vervolgens uit te laten voeren. Het Lauwersmeer is vlakbij, maar na een enkele warme dag is het ongeschikt om te zwemmen i.v.m. blauwalg.