63 Idee van: Valerie Schaaphok en Roderick Sietsema Publicatiedatum: 13 januari 2020

Zelfvoorzienende woongemeenschap

In een nader te bepalen (nieuwbouw)wijk of buurtgemeenschap wordt geëxperimenteerd met het realiseren van een volledig zelfvoorzienende woongemeenschap op het gebied van energie en voedselvoorziening. Hierbij wordt gebruik gemaakt van slimme technologieën die onder andere de energieopwekking en het energieverbruik bijhouden in de woongemeenschap.

De zelfvoorzienende woongemeenschap zal zowel zelf voedsel produceren als eigen energie opwekken. De gemeenschap zal beschikken over een pluktuin, beheerd door een tuinman, waarin groente, fruit, kruiden en bloemen worden verbouwd voor de hele gemeenschap. Ook zal er een kas komen te staan. Daarnaast krijgt de gemeenschap onder andere zonnepanelen en kleine windmolens die meedraaien met de wind, zoals de windmolens van E.A.Z Wind, die ook nu al in de provincie te zien zijn. Om te kunnen meten en traceren dat de gemeenschap daadwerkelijk zelfvoorzienend leeft, zal gebruik worden gemaakt van slimme technologieën, zoals sensortechnologie die via 5G of Internet of Things (IoT) netwerken worden aangestuurd.

Door het toepassen van Digital Twin oplossingen kunnen fysieke goederen traceerbaar worden gemaakt. Er zullen ook slimme technologieën worden ingezet om de opbrengst en het verbruik bij te houden van energie, maar bijvoorbeeld ook de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd, hoeveel water er wordt verbruikt en ook hoeveel eten er wordt verbouwd en verbruikt. Zo kan de in- en uitvoer in woonwijken goed worden gemonitord en kan er zelfbewustzijn bij de woongemeenschap worden gecreëerd.