9 Idee van: Hanneke Heun Publicatiedatum: 31 januari 2020

Winkelhuis Spijk

Een verzamelpand dat een verbindende factor wordt in het kerndorp Spijk en dat het alle omliggende dorpen gaat verbinden.

Al jaren zijn de kleine noordelijke dorpjes aan het leeglopen, voorzieningen vallen weg en mensen vertrekken. Nu merken we dat er heel veel vraag  is naar woningen voor jonge gezinnen; die wil je houden in de dorpjes. Het idee is ook ontstaan vanuit mijn eigen nagelsalon, en vanuit het perspectief van een werkende moeder. Toen ik dit had gedeeld, ging het balletje rollen. Een pand hadden we al op het oog, want Spijk krijgt een nieuw kindcentrum, waar de bieb ook in komt, en zodoende komt de oude bieb leeg.

Wat mij het meest frustreert aan in een dorp wonen is dat je voor bepaalde dingen altijd verder weg moet. Met weemoed denk ik dan ook terug aan de tijd dat elk dorp zijn eigen voorzieningen had.

Ik wil niet weer terug naar die tijd, maar het zou wel fijn zijn als we in Spijk een soort mini winkelcentrum krijgen. Een plek waar je ook kunt flexwerken, leren, ontspannen, en waar ook bepaalde gezondheidsvoorzieningen zijn.

De gemeente Delfzijl was welwillend en enthousiast, inmiddels zijn we hoofdgebruiker van het pand de Nije Riep, verzorgen we de planning en zijn we sleutelhouder. Maar nu begint het pas: financiën hebben we maar weinig en is hard nodig. Het pand moet namelijk nogal wat aangepast worden wil het energieneutraal worden. Vanuit daar willen we ook voor het dorp energie gaan leveren op een bewuste manier.

We doen dit voor een leefbare toekomst, verjongen en verduurzamen en verbinden. Samen groeien en ondernemen. Het allerbelangrijkste is kleine dorpen leefbaar houden!