265 Idee van: ib Huysman Publicatiedatum: 04 maart 2020

Wiird Project

Engeland heeft Stonehenge als sterk cultuurhistorisch herkenningspunt en toeristische bestemming. Groningen en het noordelijk kustgebied tot aan Denemarken hebben de Wierden. Op dit moment zijn deze voor bezoekers niet heel zichtbaar in het landschap. Met het Wiird Project denken wij Groningen internationaal op de kaart te kunnen zetten als cultuur- en landschaps-historische, toeristische bestemming!

In oktober jl. bezocht ik, op uitnodiging van English Heritage, Stonehenge, de iconische cirkel van ‘staande stenen’ op de Salisbury Plains in zuidwest Engeland. Op een oktobermorgen werden we  ontvangen in een splinternieuw Visitor’s Centre. In een strak vormgegeven bus, vol geïnteresseerde toeristen uit de hele wereld, reden we naar Stonehenge zelf. Indrukwekkend in z’n verschijning en gelegen op een eindeloos lijkend plateau. Honderden mensen liepen hier om half tien al rond om te genieten van dit zo herkenbare, historische monument. Toen werd het idee geboren voor het Wiird Project.

‘Wiird’ dat internationaal goed is uit te spreken, betekent in het Engels ook nog eens ‘apart, gek, bijzonder’, maar staat natuurlijk ook voor ‘Wierde’. Het idee is om op zichtafstand van één van de aansprekende wierden in het Groninger landschap, een aantal 21e-eeuwse Wiird’s te bouwen. Eigentijdse ‘wierden’ die groot genoeg zijn om een Wiird bezoekerscentrum (Wiird Visitor’s Centre) op te bouwen, maar ook andere Wiird’s met functies als:  een Wiird Café, een Wiird Hotel, een botanische Wiird (Botanical Wiird) en ga zo maar door. Esthetisch en architectonisch smaakvol uitgevoerde Wiird’s die mooi opgaan in het bestaande landschap maar natuurlijk ook moeten opvallen.

Het Wiird Project wordt omgeven door een aangelegd landschap dat prachtig gecombineerd kan worden met een grootschalig bomenaanplantproject (in het kader van Klimaat en Co2 opvang). Ons idee is om deze aanplant net zo bijzonder te maken als de Wiird’s zélf. Naast een typisch Gronings of kustlandschap, zou je kunnen denken aan delen die zijn aangelegd als Japans, Chinees, Italiaans, Noord Amerikaans en ga zo maar door, landschap. Dat maakt het Wiird Project nog interessanter voor een nog bredere (inter)nationale doelgroep bezoekers die ‘getriggerd’ worden door het Wiird Project, cultuurhistorie, tuinarchitectuur enz.

Het grote idee achter het Wiird Project is simpelweg om de provincie Groningen op de kaart te zetten als internationale bestemming voor een, normaal en bijzonder geïnteresseerd publiek. Uiteraard levert het Wiird Project ook een aanzienlijke werkgelegenheid op voor mensen met allerlei opleidingsachtergronden. Als locatie is een ruime plek (enkele hectares) op zichtsafstand van één van de herkenbare, Groninger wierden nodig  die hemelsbreed het liefst niet al te ver ligt van een NS-Station, zodat de  mobiliteit ook optimaal kan worden geregeld.

Het Wiird Project kan prachtig gecombineerd worden met één of meer andere Toukomst-ideeën, zodat we tot een echt iconisch project kunnen komen waar veel Groningers zich in kunnen vinden en dat echt een verschil gaat maken! Illustrator Robin Shillcock is op dit moment bezig schetsen te maken die we zo snel mogelijk zullen delen. Het zou fantastisch zijn wanneer we het Wiird Project met behulp van Nationaal Programma Groningen van de grond kunnen krijgen, want het zou wel eens net zou kansrijk kunnen worden als Stonehenge al heel lang is!