7 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 12 maart 2020

Wie draaien Grunnegs!

In Groningen wordt prachtige muziek gemaakt. Muziek die de streektaal en de mentaliteit weerspiegelt. Maar in de winkels en cafés luisteren we domme Top-40 muziek. Wij brengen de Groninger muziek terug. Met een label op de deur, een website voor kroeg, café, restaurant of buurthuis, een kaart waar je Groningse muziek kan luisteren, een tour door de Randstad en een Spotify-playlist met daarin louter Groningse muziek.

Wat gaan we doen?

 1. We ontwikkelen dé playlist op Spotify die iedere publieke ruimte Gronings maakt. We combineren de rap van Kraantje Pappie met de rock van Jan-Henk de Groot. Swinder, Ede, Wia, Marlène Bakker, iedereen doet mee.
 2. We ontwerpen een label/icoon waar deelnemers zich kunnen aansluiten. Café’s, kantines, restaurants, sporthallen, bouwplaatsen: overal waar Gronings wordt gedraaid, wordt/is dat zichtbaar.
 3. We benaderen alle artiesten om mee te doen en onze actie te delen/ondersteunen. Groninger troubadour en componist Arnold Veeman wordt ‘lijsttrekker’ en neemt deze groep enthousiastelingen onder zijn hoede.
 4. We ontwikkelen een interactieve website waar je Gronings kunt luisteren, en waar je bio’s en links vindt naar Groninger muziek/artiesten.
 5. Een mediacampagne via onze contacten met NDC, Sikkom, RTV Noord en OOG maar ook PowNed en NPO zorgt voor zichtbaarheid op regionaal en landelijk niveau.
 6. We doen een actiemaand in de Randstad inclusief een tour, straatpromotie, guerilla en media-optredens.
 7. In de actiemaand maken deelnemers (locaties) elke week kans op een verrassingsoptreden van een van de artiesten (vier keer).
Resultaat 
 • De vindbaarheid en zichtbaarheid van Groninger muziek wordt veel beter.
 • Groningers raken meer betrokken bij hun eigen muziek.
 • Onze muziekcultuur is landelijk beter zichtbaar.
 • De trots groeit, de muziekcultuur bloeit.
 • Groningen wordt zo nog sterker een culturele stroming.