13 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 18 maart 2020

Westerwolde in het jaar 2040

Door het combineren van een groot aantal voorstellen en projecten, met financiële ondersteuning uit Nationaal Programma Groningen, de regio een boost geven voor de toekomst voor een goed leefklimaat, werkgelegenheid, wonen en recreëren

Westerwolde 2040
Het is 1 juli 2040. Twintig jaar geleden ben ik hier voor het laatst geweest. Na vele omzwervingen ben ik weer terug op mijn geboortegrond op het station Ter Apel. Ik ben met de trein van Nedersaksenlijn gekomen en op zoek naar mijn verleden. Dankzij de subsidies van Nationaal Programma Groningen is er veel veranderd in Westerwolde.

Het is goed wonen, werken en recreëren. Geen massatoerisme, maar milieu- en cultuurbewuste recreanten. Hoogwaardige en milieuvriendelijke industrie.
Het Klooster en Kloosterenclave Ter Apel en omgeving, met het bekende hotel Boschhuis, de uitgestrekte wandel- en fietspaden langs de Ruiten Aa door de bossen van Westerwolde. De ecologische landbouw, naast de moderne landbouw. De Oude Melkfabriek in Laude met ambachtelijke bierbrouwerij en kaasmakerij. Kamp de Beetse uitgebreid met twee barakken.

Naast de vele uitgebreide bestaande overnachtingsmogelijkheden in hotels en B&B’s is er in Vlagtwedde een vakantiepark met energieneutrale ecowoningen gebouwd, toegespitst op gezinnen die behoefte hebben aan een subtropisch zwemparadijs. Tenax is met een arboretum (bomentuin), dinosaurussen, park en dagrecreatie voor het hele gezin een publiekstrekker. De Vesting Bourtange is altijd goed voor een dagje historie. De Burcht in Wedde is het startpunt voor een dagtocht over de Westerwoldse A naar Blauwe stad. Bad Nieuweschans goed voor een aantal dagen ontspannen. Ook de dagtocht met bus of jeep langs de vele authentieke dorpen met kerken, kleine musea heeft mij verrast. Een dagje met de Nedersaksenlijn naar Veendam of Groningen.De industrie is nog vooral gevestigd in Ter Apel met het zwaartepunt op fabricage van geneesmiddelen, meerdere bedrijven hebben zich gevestigd op het nieuwe industrieterrein aan de Nulweg naast het station. Het Industrieterrein Zuidoost-Groningen is uitgegroeid tot de grootste landelijke food cluster voor de productie van natuurlijke eiwitten en de daarvan afgeleide producten.

Samen de handen ineenslaan als één groot project om 30 miljoen subsidie uit Nationaal Programma Groningen te krijgen, heeft geleid tot een bloeiende Gemeente Westerwolde. De Stichting Nedersaksenlijn heeft mede door ontvangst van een jaarlijkse subsidie hierin een grote rol als aanjager kunnen spelen.