8 Idee van: Jan Kleine Deters Publicatiedatum: 31 maart 2020

Welzijnsmonitoring voor zelfstandige ouderen

Één incident, een val of een paniek aanval kan ervoor zorgen dat een senior de keuze maakt om te verhuizen naar een verzorgingshuis. Het zelfvertrouwen in de zelfredzaamheid kan verdwijnen maar ook het vertrouwen op adequate hulp. Ook kan uit angst en liefde, familie ervoor kiezen een veiligere situatie te creëren en aandringen op een verhuizing.

Met behulp van een welzijnmonitoring home Kit kan een oogje in het zeil gehouden worden. Deze Kit bevat onder andere sensoren die activiteiten bij houden. Een activiteit kan simpel weg het gebruik van de koelkast zijn of hoeveel iemand heeft bewogen. Pas als er ongebruikelijke patronen in de activiteiten worden waargenomen wordt een alarm gedeeld met een zorgverlener of een mantelzorger die toevallig in de buurt woont. Doordat alle verdere informatie binnenshuis blijft, blijft ook de privacy gewaarborgd.

Een beter leven voor ouderen in Groningen bereiken we met adequate zorg en een betrokken gemeenschap. In samenwerking met studenten van de Hanze hogeschool en het lectoraat Sensors and Smart Systems wordt de welzijnmonitoring home Kit ontwikkeld om digitalisering in de regionale zorg te promoten.