59 Idee van: Drewes Wildeman Publicatiedatum: 04 maart 2020

WATERLAND (’t Zandt)

Een natuurbad voor recreatie, inspiratie en educatie over de Nederlandse Waterwerker (Johan van der Veen) voor inwoners en toeristen, en dat bovendien dient als waterbuffer. Nadrukkelijk bedoeld om de prachtige Eemsdelta-regio aantrekkelijk en leefbaar te houden voor inwoners uit het gebied en toeristen. De natuurplas is gesitueerd in ’t Zandt achter Landgoed DeCamping, gekoppeld aan de Maren, zodat het onderdeel wordt van de recreatieve vaarroute.

Kolossale sluisdeuren, die ooit voor de afsluiting van de Lauwerszee zorgden, vormen de imposante entree van recreatie- en inspiratiepark Waterland in ’t Zandt. Waterland is de perfecte plek om te ontspannen, te recreëren en te genieten van zon, water en goed gezelschap. Het is de plek waar je in het centrale meertje kunt zwemmen of peddelen, kunt genieten van gastvrije horeca maar ook met een elektrische sloep kunt gaan varen op de Groningse maren. Waarbij een mand vol lekkernijen ervoor zorgt dat het je aan niets ontbreekt.

Maar Waterland is veel meer dan dat. Waterland heeft een indrukwekkende, permanente en interactieve expositie waar iedereen, van jong tot oud, alles te weten kan komen over de geschiedenis van Nederland en het water. Een geschiedenis van duizenden jaren, van de prehistorie tot aan nu. De expositie laat onder meer zien hoe Nederland door de eeuwen heen steeds van vorm veranderde en hoe het land, door het aanleggen van dijken en droogleggingen, zijn huidige vorm kreeg. Met verhalen over pioniers als Jan Adriaanszoon Leeghwater, Cornelis Lely en bovenal de vlakbij, in Uithuizermeeden, geboren Johan van Veen: grondlegger van het Deltaplan, de Maasvlakte en de Eemshaven.

Waterland informeert, inspireert en laat je dingen ervaren. Het is de plek waar je kracht van water kunt ervaren en zelf, in het waterlab, een dijk kunt aanleggen. Of aan de stormknop kunt draaien en kunt zien wat er gebeurt wanneer Nederland wordt getroffen door een orkaan en hoogwater. En Waterland heeft een mooie speurtocht voor jonge bezoekers. Zodat ze actief op zoek gaan naar nieuwe kennis en later in hun leven misschien wel in deze richting gaan studeren of werken. Sowieso krijgen ze na afloop hun ‘Waterheld’ diploma.

Waterland is de plek waar recreëren, informeren en inspireren op een prachtige manier samengaan. Waar mensen met plezier werken en leren, ook en met name mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die in een vriendelijke omgeving het beste uit zichzelf kunnen halen. Dat alles maakt Waterland tot een unieke plek waar je steeds weer naartoe wilt gaan!