2 Idee van: Paul Noteboom Publicatiedatum: 26 maart 2020

Wat te doen aan het volle elektriciteitsnetwerk?

Er is nog een grote hobbel naar een duurzaam Groningen. We hebben het allemaal wel eens in de krant gelezen of op het nieuws gezien, “het netwerk zit vol”.

Om efficiënt ruimte te creëren zullen we eerst meer ruimte moeten creëren in de regels waar de netwerkbeheerder aan gebonden is. Gelukkig wordt hier over al flink gediscuseerd.

Er zijn een aantal kansen die voor het grijpen liggen om het netwerk weer open te krijgen, maar hier zal waarschijnlijk nog wel ontwikkel geld voor vrij gemaakt moeten worden. Ik zal de kansen van klein naar groot op een rijtje zetten. Ik wil graag even schetsen wat er allemaal mogelijk is, ook al zijn er misschien al projecten op bepaalde ideeën.

  1. Als het mogelijk wordt om bepaalde opwek uit te zetten op momenten dat het netwerk overbelast dreigt te worden kan er meer bij geplaatst worden. De verhouding tussen wat je verliest aan elektriciteit en wat je wint aan extra capaciteit op de kabel is erg gunstig.
  2. Als zonnepanelen niet massaal op het zuiden geplaatst worden, maar bijvoorbeeld een oost en west oriëntatie hebben dan zouden we de zwaarte van de aansluiting op het netwerk ook kunnen berekenen op de maximale productie piek en niet op hoeveel er in totaal geïnstalleerd is.
  3. Er zijn bepaalde knooppunten in het elektriciteitsnetwerk waar veel elektriciteit langs moet. Als hier een batterij (lithium of REDOX-flow) geplaatst wordt kan die dus ervoor zorgen dat er vanaf het transformatorhuisje tot de hoogspanningskabels niet verstevigd hoeft te worden. De grootste hindernissen hiervoor zitten in de marktwerking en de regelgeving. En om de goede schaal grote te krijgen moet er misschien in het begin ontwikkel geld bij.
  4. Er ligt een kabel tussen Nederland en Noorwegen (NorNed). Nu wordt deze gebruikt om overdag waterkracht uit Noorwegen te gebruiken als aanvulling voor onze elektriciteit opwek. En s ’nachts exporteren we elektriciteit naar Noorwegen om hun behoeft aan te vullen. Als we in Nederland veel extra duurzame elektriciteit produceren is er een grote kans dat we seizoensopslag nodig gaan hebben. We zouden deze kabel ook kunnen gebruiken om onze elektriciteit in Noorwegen op te slaan als pumped hydro. Alles wat hiervoor nodig is ligt er immers al.

Dit zijn grote maatregelen waar niet een partij een oplossing voor kan maken, maar het is dan ook een groot probleem.