Vastelanders en eilanders vertellen over heden en verleden van het meest bijzondere getijdengebied ter wereld. Zij rijgen daarmee de ketting van een door water, wind en aarde met elkaar verbonden regio. Van Den Helder tot Esbjerg. Van ijstijd tot badgast.
Het digitale platform Waddenverhalen is er voor de bewoner, de bezoeker en de ondernemer die de bezoeker zoekt.
Waddenverhalen is het gevolg van een drie jaar durende trektocht door het Deense, Duitse en Nederlandse waddengebied. Vanaf het vroege voorjaar van 2017 spraken wij tientallen mensen ter voorbereiding van de bioscoopfilm Silence of the Tides. Daar waar het beeld van de wadden gefragmenteerd is ontdekten wij een bijzondere met elkaar verbonden grensoverschrijdende cultuur.
In de film geen interviews, geen commentaar.
Daarmee begon het project Waddenverhalen als logische vervolgstap. Een permanente fysieke en digitale plek met en door bewoners, werkers, historici, natuurwetenschappers en bezoekers van de wadden.
De film dompelt je onder in een intense beleving, de website opent de deuren naar een persoonlijke reis door het Waddengebied.
Waddenlanders zijn goede vertellers met een sterke binding met vaderen en voorvaderen. Uit overlevering weten ze wat zich heeft afgespeeld op hun hoeve, dorp, eiland. Daarmee zijn zij de beste gidsen voor de bezoeker.
Via hen zien we een sterk met elkaar verbonden grenzen overschrijdende regio ontstaan.
Wij worden deelgenoot van het ontstaan van de eilanden na de ijstijd. Van de verschijning van de eerste terpen naar de Romeinse krijgsheer Gaius Plinius die met zijn vloot over het Flevomeer naar de zoute moerassen aan zee trok naar de komst van de Vikingen. De stormvloed van 16 januari 1362 die de havenstad Rungholt van de noordelijke wadden wegvaagde. De kloosters en de reformatie die ze verwoestte. De komst van de Hanzesteden en de intensieve handel die hen met elkaar verbond. De honderd kerkjes van Groningen, die herontdekt worden door eigenzinnige nieuwe gebruikers. Elk met een eigentijds verhaal, zoals Nicolaas Geenen met zijn Kunstvloed Sauwerd.
Waddenverhalen gaat net zo goed over een rijk verleden als rijk heden.
Een “warme” website
Waddenverhalen verzorgt de verbinding tussen diverse groepen. Tussen bewoners, ondernemers en bezoekers. Tussen eilanders onderling. Maar is ook gangmaker voor echte verbindingen van vlees en bloed. De toerist verlaat z’n pc en begint z’n reis. De student stapt uit de collegebank en zien we terug bij het Werelderfgoedcentrum Waddenzee.
Je kan een verhaal gebruiken voor de eigen site of ontvangstruimte in hotel of gemeentehuis, of door – letterlijk – de weg te wijzen naar mooie verhalen in de buurt of aan de horizon.
We hebben de wadden benaderd als ware het “Waddenland”. We zien geen grenzen van Nederland naar Duitsland en van Duitsland naar Denemarken.
Door wie
Waddenverhalen is een initiatief van:
Kees Colenbrander
Onderzoeker en verhaalontwikkelaar Silence of the Tides
In samenwerking met:
Pieter-Rim de Kroon
Regisseur Silence of the Tides
Ontwerpbureau Fabrique
Windmill Film