18 Idee van: Eelke Wiersma Publicatiedatum: 22 januari 2020

Waardig Wonen – thuishuis voor mensen met dementie

Waardig Wonen – een thuis voor mensen met dementie in elk dorp of elke wijk. Mensen met dementie kunnen blijven wonen in een eigen herkenbare omgeving. Elk huis biedt woonruimte aan maximaal vier tot vijf ouderen met dementie; gewone eengezinshuizen met een liefdevol zorgteam dat 24 uur per dag voor hen aanwezig is.

Mensen met dementie hebben dezelfde behoeften als ieder ander mens. Na de diagnose dementie willen zij, voor zover mogelijk, op dezelfde manier blijven leven en wonen.  Waar nodig ondersteund met zorg, totdat het thuis echt niet meer gaat. Ook dan willen mensen met dementie in een vertrouwde omgeving wonen.

De ouders van Evelien Bax konden door hun dementie niet meer thuis wonen. In de reguliere zorg vond Evelien niet de persoonlijke aandacht en zorg die zij wenste. Daarom begon zij met Waardig Wonen; er zijn in Wagenborgen en Groningen woningen waar mensen met dementie wonen als in een gezin.

Informatie op http://www.waardigwonen.nl/ en het dagelijks leven in beeld  http://www.waardigwonen.nl/over-waardig-wonen/persoonlijke-verhalen/kleinzoon-verteld/

Elk huis biedt woonruimte aan vier tot vijf ouderen met dementie. Gewone eengezinshuizen zonder drempels en met aanpassingen zoals een  inloopdouche.

Iedere bewoner heeft een eigen kamer en een eigen inrichting. Vertrouwde meubels, lekker veel of juist weinig planten. Spelletjes spelen, lezen, koffiedrinken en een praatje maken kan in de gezamenlijke woonkamer en keuken; een wandeling of een afspraak buiten de deur. Ook helpen de bewoners zoveel mogelijk mee met de dagelijkse karweitjes, zoals samen koken en de was doen. Maar ook: boodschappen halen, een bezoek aan de pedicure, een blokje om of – ook fijn – even tijd voor jezelf. Mee blijven doen! Want waarom zou je je huiskamer niet meer uitkomen als je dementie hebt?

Geen huis is hetzelfde, ze worden gevormd naar het karakter en de behoeftes van de bewoners.

Een liefdevol team van verzorgenden is 24 uur per dag aanwezig. Dankzij de kleinschaligheid van de woningen kan er goed ingespeeld worden op de behoeften van iedere bewoner. Waardig Wonen helpt de bewoners en hun familie bij het vinden van de juiste verzorgenden. Overdag zijn er meestal twee van hen aanwezig, zodat er voldoende aandacht is voor iedereen.

Bewoner worden in een Waardig Wonen-huis is mogelijk voor ouderen met een zorgindicatie voor dementie. Iedere bewoner betaalt mee aan de huur, maaltijden en overige voorzieningen. Zorg wordt ingekocht met het persoonsgebonden budget.

Wij vinden dat in elk dorp (of wijk in de grotere plaatsen) in de Provincie Groningen deze mogelijkheid moet kunnen bestaan. Wij willen – in overleg met de ouderen en hun mantelzorgers, de organisaties in de wijken en de dorpen – dat mogelijk maken.

Daarmee bereiken wij ook dat mensen met dementie meer keuzemogelijkheden krijgen als het thuis niet langer gaat. Het aantal ouderen – ook mensen met dementie – neemt toe zodat we daarmee ook pro-actief in de Provincie Groningen wonen voor mensen met dementie bieden; ook uit de lage inkomensgroepen. Wij dragen bij aan leefbaarheid en zorgzaamheid in wijken en dorpen.