34 Idee van: Jos Bosma (namens Routebureau Groningen) Publicatiedatum: 19 maart 2020

Voorzieningen met een verhaal!

In het ommeland kom je vaak weinig horeca of openbare rustplekken tegen. Routebureau Groningen wil daarom aan de slag met de realisatie van nieuwe rustvoorzieningen langs het wandel- en fietsknooppuntennetwerk. We stellen voor om deze nieuwe rustplekken niet alleen in te richten om uit te kunnen rusten en te picknicken, maar we laten de bezoeker ter plekke ook het verhaal van de omgeving beleven! Dit doen we door het verhaal te verwerken in de picknicktafels.

In Groningen is het heerlijk vertoeven. Onze provincie staat bekend om haar bruisende stad met het stille ommeland, waar je kunt genieten van rust, ruimte en schilderachtige luchten. Fietsers en wandelaars kunnen gebruik maken van het fietsknooppuntennetwerk en het splinternieuwe wandelknooppuntennetwerk om de provincie te verkennen.

In het ommeland kom je vaak weinig horeca of openbare rustplekken tegen. Landelijk scoort Groningen in de Kwaliteitsmonitor van Fietsplatform dan ook lager dan gemiddeld op dit onderdeel. Routebureau Groningen wil daarom aan de slag met de realisatie van nieuwe openbare rustvoorzieningen langs het wandel- en fietsknooppuntennetwerk, op plekken waar weinig voorzieningen aanwezig zijn.

We stellen voor om deze nieuwe rustplekken niet alleen in te richten om uit te kunnen rusten en te picknicken, maar we laten de bezoeker ter plekke ook het verhaal van de omgeving beleven! Dit doen we door het verhaal te verwerken in de picknicktafels. Mooie voorbeelden zijn de picknicktafel bij het nieuwe Beleefpad Smeerling*, waar de loop van de Ruiten Aa in de bank is gegraveerd, en de informatietafel over de geschiedenis van Godlinze.

Naast realisatie van deze rustvoorzieningen is het ook belangrijk om de voorzieningen in stand te houden. Routebureau Groningen heeft de beschikking over vele vrijwilligers. Onze vrijwilligers kunnen een rol spelen in het beheer en onderhoud van deze voorzieningen. Daarnaast betrekken we de gemeenten voor eventueel groot onderhoud.

*De foto’s van de picknickbank in Smeerling zijn gemaakt door Jeroen Kuipers van Natuurmonumenten.