8 Idee van: Arjen P Van Leeuwen Publicatiedatum: 09 maart 2020

Voor iedereen een energiezuinige koelkast A+++

Een energiezuinige koelkast voor iedereen.

De provincie Groningen telt meer dan 290.000 huishoudens. Veel van die huishoudens zitten in een financieel kwetsbare positie en hebben dagelijkse zorgen over de lasten van de zorg, maar ook de energierekening is een zorg. Energietransitie is iets waar ieder graag aan mee wil doen, maar niet iedereen heeft de financiële mogelijkheden om dat te kunnen. Energietransitie gaat niet alleen over het investeren in zonnevelden en windmolenparken, maar gaat ook over besparingskansen.

De aanpak FREE FRIDGE van de ANBI stichting De Groene Bedoeling io wil het voor iedereen mogelijk maken, door vervanging van oude koelkasten en vrieskisten, om structureel te besparen op de energierekening. De koelkast financieren we, als stichting, voor waardoor iedereen gewoon kan meedoen. Je betaalt maandelijks ongeveer € 3,-. Voor financieel kwetsbare huishoudens is dit rond de € 1,- per maand!

Stel we kunnen bij 50.000 huishoudens in de provincie Groningen de oude koelkast vervangen voor een energiezuinige koelkast naar keuze dan heeft dit een gigantische impact. De resultaten in 10 jaar tijd bij deelname 50.000 huishoudens:

  • Een besparing van tussen de € 34 miljoen en € 64 miljoen: extra geld wat beschikbaar komt voor de lokale economie. Per huishouden is dat een besparing van € 680,- tot 1.280,- bij vervanging van één apparaat (ENERGIETRANSITIE/ ENERGIE ARMOEDE/ LOKALE ECONOMIE).
  • Vermindering van 531 miljoen kg CO2 uitstoot (=besparing van 5.000 miljoen km autoritten) en een vermindering van 100 miljoen KwH (DUURZAAM).

Hiermee scoren we 100% op Maatregel 43 van Urgenda: alle slechte apparaten de samenleving uit.

De oude apparaten gaan we in de regio ontmantelen: hiermee creëren we nieuwe werkgelegenheid én we hebben nieuwe grondstoffen beschikbaar voor hergebruik (CIRCULAIR).

Per koelkast stellen we vanuit de stichting €10,- beschikbaar voor buurtwensen. Worden er in het dorp 1.000 koelkasten afgenomen dan stelt de stichting € 10.000,- beschikbaar die we, op basis van de buurtwensen top 25, nog kunnen verdrievoudigen via fondsen en subsidies (BUURTKRACHT & COHESIE) voor mooie dingen in de eigen leefomgeving.

Met dit voorstel werken we aan structurele lastenverlaging op de energie, dragen we bij aan de energietransitie, organiseren we lokale verbondenheid die ook voor andere thema’s gebruikt kan worden, realiseren we mooie resultaten op het vlak van duurzaam en circulair en bewerkstelligen we een grote beweging van trots die voorop loopt in Nederland om hier samen het verschil te maken!