40 Idee van: René Notenbomer Publicatiedatum: 26 februari 2020

Verticaal tuinieren met groene tuinhuisjes

Tover het standaard vinex-tuinhuis om in een groene oase. Met geveltuinen en groene daken zorg je al snel voor vijftig vierkante meter extra tuin. Goed voor het klimaat, het wooncomfort in je buurt, de biodiversiteit én de waarde van je woning.

Maak van je standaard vinex-tuinhuis een groene oase. Gebruik de muren als verticale tuin en verbouw je eigen groente op het dak. In de muren en de vloer slaan we regenwater op. Met een simpel irrigatiesysteem wordt je geveltuin van water voorzien.

De constructie maken we van lokaal afvalplastic: dat versnipperen we en smelten we om tot bouwblokken. Dit zijn holle blokken met ruimte voor grond (substraat) en doorstroomopeningen voor water. De bouwblokken kun je net als duplo zelf stapelen en zo een ijzersterke constructie bouwen. In de gevel kun je ook bouwblokken plaatsen met geboorde gaten: het insectenhotel. Goed voor de biodiversiteit.

Het groene tuinhuis brengt verkoeling in de zomer, slaat overtollig regenwater op, vangt fijnstof op, dempt hinderlijk omgevingsgeluid en kan de waarde van je woning tot tien procent verhogen.

De kosten houden we laag. De bouwblokken ontwikkelen we als open source: iedereen mag het concept gebruiken. Je kunt zelf je eigen modulaire tuinhuis bouwen en desnoods weer afbreken en verplaatsen. We gaan lokaal plastic afval inzamelen en dit omsmelten in een plaatselijke fabriek die draait op lokaal opgewekte groene stroom. De banen vullen we in als sociale baan.

En heb je geen ruimte voor een tuinhuis, maar heb je wel een schutting? Dan komt er een variant als groene muur.