21 Idee van: Tim van Bostelen Publicatiedatum: 02 maart 2020

Verduurzaming woningen: óók voor senioren en minima

Nieuwolda en Wagenborgen: twee dorpen die duurzaam en aardgasvrij zijn in 2022. Daar moet iedereen aan kunnen meedoen, ook de inwoners met een kleine portemonnee.

Aardbevingen, fossiele brandstoffen en broeikasgassen: we willen er vanaf. In Nieuwolda en Wagenborgen hebben we daarvoor een plan bedacht. We gaan woningen en gebouwen isoleren en overstappen van aardgas op groen gas. Alle inwoners van het dorp kunnen meedoen als zij dat willen.

Investeren in isolerende maatregelen kost geld. De investering verdien je meestal wel terug door de energiebesparing. Maar niet iedereen heeft het geld om te investeren in isolatie of kan daar geld voor lenen. Denk aan ouderen met alleen een AOW en mensen met een laag inkomen. Dan is het een erg grote stap om je huis te isoleren, ook als dat betekent dat je energielasten omlaag gaan.

Met steun van Toukomst willen we deze bewoners een extra handje helpen, zodat ook zij hun woning kunnen isoleren. Dan wordt hun huis comfortabeler en de energierekening lager. We denken dat met een bijdrage van een half miljoen euro per dorp, iedereen mee kan doen met ons plan! Een dergelijke subsidie is nu niet beschikbaar, waardoor de groep die het juist goed kan gebruiken, buiten de boot dreigt te vallen.