8 Idee van: Henk Tiggelaar Publicatiedatum: 28 januari 2020

VerBorgen Schatten

Het weer zichtbaar maken van de vroegere Groningen borgen.

Vroeger stonden er in de provincie Groningen vele, vele borgen en steenhuizen. Maar de meeste borgen en steenhuizen zijn allang verdwenen, gesloopt. Misschien zijn er wel vijftig of meer van deze Groninger kasteeltjes aanwezig geweest! Zoals de borg Ewsum bij Middelstum bijvoorbeeld, of Dijksterhuis bij Pieterburen.

Gelukkig zijn er nog enkele van deze fraaie bouwwerken overgebleven. Denk bijvoorbeeld aan de Menckemaborg, Fraeylemaborg en Verhildersum.

In het project VerBorgen Schatten worden deze verdwenen borgen en steenhuizen weer op de kaart gezet! En zichtbaar gemaakt op verschillende manieren. Deels door ‘herbouw’ middels fragiele staalskeletten. Deels ’s avonds door driedimensionale projecties. Deels middels mistieke ‘Cristo’-achtige sculpturen. Ook worden de bijbehorende borgterreinen opgeknapt en soms in oude staat hersteld.

Zowel bij de nieuwe borgen en steenhuizen alsook bij de bestaande worden culturele en kunstzinnige manifestaties gehouden, die nationaal en internationaal de aandacht trekken. Vergelijkbaar met de ‘Documenta’ in Kassel en met Oerol op Terschelling. Via een prachtige route door de provincie Groningen kunnen bezoekers zowel op de fiets, met de boot, met het openbaar vervoer, als met oude Groninger rijtuigen of bussen de VerBorgen Schatten bezoeken.

Het project moet een toeristisch trekpleister van de eerste orde worden!