4 Idee van: Henk Tiggelaar Publicatiedatum: 27 januari 2020

Van Stee to Stay

Het Groninger landschap vind ik fantastisch; de open ruimte met de majestueuze boerderijen, zeker in Noord- en Oost-Groningen. Sommige daarvan bewoond, maar andere staan leeg en dreigen gesloopt te worden. Ook de aardbevingen hebben in diverse gevallen schade veroorzaakt aan die panden, die dan ook deels onbewoonbaar zijn verklaard. Zij moeten daarom versterkt worden. Mijn plan ‘van Stee to Stay’ probeert daarop in te springen, door ze op te knappen en te gaan verhuren voor bijzondere overnachtingen

‘Van Stee to Stay’ – Daarbij wordt de Groningse Stee bedoeld als plek, locatie en Stay als verblijf- of logeeradres.

Het plan ‘van Stee to Stay’ houdt in dat men in de provincie op zeer bijzondere plekken kan overnachten en men kan van plek naar plek trekken. Deze aparte locaties zijn zeer divers. Vooral panden uit het Culturele Erfgoed kunnen hierin betrokken worden, zoals oude boerderijen, molens, borgen, industriële panden en fabrieken.
Deze panden moeten geschikt gemaakt worden voor de overnachtingen. Daarbij kun je onderscheid maken tussen een luxe uitvoering of een eenvoudiger uitvoering zoals een kampeerboerderij. Of een verblijf waar ook campers terechtkunnen. Op deze manier kunnen bezoekers en toeristen een keuze maken voor een luxer en dus duurder verblijf of een goedkopere variant.

Het streven is dat het een avontuurlijk geheel wordt, door om de paar dagen steeds van locatie te veranderen. Wie wil er nu niet eerst in een grote oude boerderij in de polder overnachten en daarna in een strokartonfabriek slapen. Het trekken ‘van Stee to Stay’ is zeer divers en avontuurlijk. Het kan wandelend, op de fiets, met openbaar vervoer, met oude bussen, middels paard en huifkar of met eigen eigen vervoer zoals een camper.

Het plan is een enorme opsteker voor de werkgelegenheid in onze provincie. Er moet immers een goede organisatie worden opgezet, wellicht in de vorm van een stichting. Daarnaast is goede marketing en reclame nodig voor ‘van Stee to Stay’. De voorgestelde panden moeten aangekocht of gehuurd worden en geschikt gemaakt (verbouwd) worden om als verblijfplaats te dienen. Vanuit de locaties kunnen allerlei trips naar bezienswaardigheden georganiseerd worden, zoals naar de diverse bekende borgen, musea of naar één van de waddeneilanden (bijvoorbeeld via de groeiende Eemshaven naar Borkum óf middels een wadlooptocht). Het toerisme kan hiermee sterk worden bevorderd. Ook dit levert weer banen op.

Dit plan ‘van Stee to Stay’ zal de leefbaarheid in de provincie sterk verbeteren. Immers, oude boerderijen en fabrieken zullen weer gebruikt en bewoond worden. Er is weer reuring, er is meer werkgelegenheid, er is meer avontuur. Goed voor de provincie Groningen.