15 Idee van: Anoniem Publicatiedatum: 21 januari 2020

‘Van Lauwersee tot Dollard tou’

Plaats fraaie beelden op de Waddenzeedijk.

De circa negentig kilometer ‘Van Lauwersee tot Dollard tou’ (de eerste regel van het Grönnings Laid van Geert Teis Pzn) is sinds juni 2016 bijna helemaal op de fiets te ervaren. Tegenwind of met de wind mee genieten van verre uitzichten, de wisselingen in het landschap door de werking van eb en vloed. Vogels, wolkenluchten, slib en zilt. Wie wil dat nou niet?
Op de dijk aan de ene zijde het cultuurlandschap, het Groningse boerenland, en aan de andere zijde de fraaie natuur van het waddengebied. Werelderfgoed! In onze achtertuin… Daar gaan we wat mee doen.

Het idee
Simpel en eenvoudig: zet op de Waddenzeedijk om de zoveel kilometer een fraai beeld. Een serie beelden van wereldberoemde kunstenaars én van kunstenaars uit de provincie. Speciaal voor die plek gemaakt. Een bekend voorbeeld is het beeld Hurkulus van Antony Gormley op de dijk bij Lelystad. Daarnaast een beeld van van Anish Kapoor, Botero, Cattelan, Koons, enzovoort. Zoiets vraagt de waddendijk.

Het zal niet lang meer duren of er komen mensen van heinde en verre om in de stad Groningen het nieuwe Forum te aanschouwen. Nog even het Groninger Museum bezoeken en dan een uitstapje naar de Waddendijk om een beeld van Cattelan of Kapoor te zien is dan een geweldige mogelijkheid. Het hoeft geen betoog te melden dat dit voor de toeristenindustrie een oppepper kan worden. Bezoekers moeten slapen, eten en drinken… enzovoort.

Nog één ding
Waarom niet alleen beelden van kunstenaars die wereldberoemd zijn, maar ook plaatselijke kunstenaars uitnodigen? En wie dan?
Wereldberoemde kunstenaars zijn niet per se ‘betere kunstenaars’ dan niet bekende kunstenaars. Wereldberoemde kunstenaars hebben gewoon net even iets meer geluk gehad.
Het aardige van dit plan is dat enkele kunstenaars uit Groningen de kans krijgen mee te liften op het succes van de wereldberoemde kunstenaars. Hun werk wordt in ieder geval ook bekeken en komt daarmee in de lift.
En wie dan? Nou bijvoorbeeld Margriet Barends of Eddy Roos. Er zijn echt genoeg kunstenaars die de kwaliteit kunnen bieden die nodig is.